Unul din trei români nu-și permite să iasă lunar în oraș
Data publicării:
13% dintre cei peste 16 ani care trăiesc în Uniunea Europeană nu își permit să iasă cel puțin o dată pe lună împreună cu prietenii/familia în oraș pentru o masă sau pentru a bea ceva, se arată într-un raport al Eurostat, publicat joi, valabil pentru anul 2014. De asemenea, aproape 18% nu au resurse financiare pentru activități de agrement.
Primii în statistica Eurostat care nu își permită să cineze în oraș cel puțin o dată pe lună sunt cei din Ungaria, cu 36,5 la sută, urmați de români (35,7 la sută) și bulgari (30 la sută). Cifre mari s-au mai înregistrat în Grecia, Malta, Irlanda și Lituania.
Motivul este lipsa banilor, iar în această privința cel mai afectat segment de populație este cel între 25 și 64 de ani.
Procentul celor cu vârsta între 16-24 de ani care nu pot ieși în oraș lunar este de 11 la sută, iar procentul celor cu vârsta peste 65 de ani este de 11,2 la sută.
În România, cel mai afectat segment este cel cu vârsta de peste 65 de ani, procentul fiind de 43%. De altfel, bătrânii din țara noastră sunt primii din Europa la acest capitol.
În ceea ce privește celelalte segmente de populație, 37,6% dintre românii cu vârsta până în 25 de ani nu-și permit să iasă luna în oraș, iar procentul celor cu vârsta între 25 și 64 de ani este de 33,3%.
Românii sunt primii în topul negativ în ceea ce privește participarea la alte activități de relaxare. 56,1% dintre români spun că nu au bani pentru aceste activități. Suntem urmați de Bulgaria și Lituania, cu 37,5%, respectiv 35,2%.