Tânărul care mergea fără să plătească a refuzat să achite amenda şi a încearcat să coboare pur şi simplu din autobuz, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Imaginile filmate de un alt pasager arată cum pune piciorul între uşile care se închid, ca să îşi lase o cale de scăpare.
Controlorii care trăgeau de pasagerul clandestin au stârnit un cor de vociferări din partea călătorilor.
Tânărul care nu plătise călătoria a fost predat unei echipe de jandarmi. Abia acest final este cel corect. Legea spune că doar în prezenţa poliţiştilor sau a jandarmilor controlorii pot cere actele de identitate ale pasagerilor care trebuie amendaţi.
Şefii lor admit că nu au procedat bine. Chiar dacă au ordin să fie intransigenţi, pentru că 40 la sută dintre pasagerii RATB merg fără bilet, mijloacele trebuie să fie altele.
„Este inacceptabil ce s-a întâmplat. Nu tolerăm sub nicio formă şi tratăm cu maximă exigenţă. Pot avea repercusiuni până la reducerea salariului sau chiar concediere”, spune Constantin Tobescu, purtător de cuvânt RATB.
„Vădit au exagerat. Putem vorbi de lipsire de libertate. Nici poliţistul nu prea are voie să pună mâna pe tine aşa, oricum”, spune Mihnea Stoica, avocat
Ultimele date arată că Regia Autonomă de Transport Bucureşti a avut pierderi de aproape 100 de milioane de euro. Directorii spun că o parte din ele sunt provocate de călătorii care nu plătesc. Anul trecut, controlorii au amendat în medie aproape 500 de pasageri frauduloşi pe zi.