Eşecul poate fi transformat în aur, important este să îi înţelegi lecţia. A făcut-o un tânăr din Iaşi. Acum este student la medicină, după o serie impresionantă de participări la olimpiade internaţionale, în timpul liceului. Lecţia sa a fost ratarea unei calificării, acum câţiva ani. Atunci a înţeles că talentul nu este suficient dacă nu este însoţit de multă muncă.
„Am aici două medalii de aur, patru de argint şi una de bronz”, afirmă Tudor Cozma, olimpic internațional.
Şapte trofee câştigate la tot atâtea olimpiade internaţionale în patru ani de liceu plus încă o dată pe atâtea, la concursurile din ţară. Tudor Cozma, unul dintre cei mai străluciţi elevi ai promoţiei lui, a terminat liceul în vară, dar încă de la grădiniţă era pasionat...de ştiinţe exacte.
„De la 5 ani. Pentru că noi făceam matematică pe stradă, în parc. Ne jucam învăţând. Fără să-şi dea seama el învăţa de fapt. Ajunsesem la stadiul în care făceam sisteme de ecuaţii înainte de a merge la şcoală”, spune Gianina Cozma, mama lui Tudor.
„N-am fost capabil să-mi depăşesc condiţia de elev. Condiţia de elev presupune o rutină. Performerul nu are aşa ceva, el trebuie să muncească continuu, dar nu va găsi repetitivitate, niciodată”, spune Tudor Cozma, olimpic internaţional.
Tudor a ştiut să înveţe din eşec: a muncit mai mult, şi-a ales chimia ca materie preferată, şi-a promis că nu va mai rata nicio medalie...şi a reuşit. Profesoara care l-a pregătit şase ani îl dă acum exemplu elevilor ei.
„Niciodată nu-şi pierdea nici speranţa, nici cumpătul”, spune Paula Gavrilescu, profesor de chimie, Colegiul „Emil Racoviţă”
Tudor a mers la prima olimpiadă internaţională acum patru ani, în Argentina, şi a câştigat argintul. Au urmat încă şase medalii, iar ultima, cea de anul acesta, a fost de aur. S-a calificat primul în lotul naţional.
„În momentul în care s-a strigat lotul, pentru că atunci se află cei care sunt în lot, pentru el a fost o surpriză. Şi-a pus mâinile în cap, deci a fost, nu ştiu, maxim din ce putea”, povestește Gabriel Cozma, tatăl lui Tudor.
În timp, Tudor a descoperit şi că reacţia dintre chimie şi plimbările cu bicicleta ori partiturile pentru pian este efervescentă.
Echilibrat de muzică şi drumeţii, Tudor este acum un student la medicină care îşi provoacă mereu profesorii.
„El deja a venit şi a spus că ar avea nişte intenţii de cercetare încă din primele zile în care a ajuns la şcoală. Este unul din studenţii extrem de valoroşi care ne va provoca către acţiuni mai mult decât educaţionale, cele de cercetare, cele de cercetare avansată”, spune Lăcrămioara Şerban, decan Facultatea de Medicină.
Fostul olimpic de aur se visează un medic...de platină. Nu a vrut să înveţe în străinătate convins că Iaşiul natal îi oferă tot ce are nevoie.
„Cred că asta trebuie să facă un student să-şi caute modele şi pot să spun că în Iaşi cel puţin sunt oameni. Şi accentuez cuvântul oameni”, spune Tudor Cozma, olimpic internaţional.
„Vreau să devin un medic, aşa cum spun românii, un medic cum e în afară, adică un medic care să inspire încredere pacientului care vine la el”, menționează Tudor Cozma.