Ultima zi de pelerinaj la moaştele sfinte a adus nu mai puțin de trei mii de credincioși.
- Am venit doar să-i mulțumesc. Nu să cer ceva. Trebuie să mai și mulțumim. Nu întotdeauna trebuie să cerem.
- Vin întotdeauna. Am nouă sau zece ani. Am fata aici în Iași și vin pentru sănătate. Pentru copii. Să ne rugăm și noi cum putem.
- Ne rugăm pentru copii, pentru noi. Pentru sănătate și iertare de păcate.
Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, este cunoscută şi ca făcătoare de minuni, iar asta îi determină pe credincioşi să revină la Iași, an de an.
- Când avea ea șase ani a rugat-o mama sa, când ajunge aici la moaște să se roage să ne dea un frățior sau o surioară. Și uitați-o! Ea e Maria Anastasia.
- Mare e minunea lui Dumnezeu. Ne-a ajutat Dumnezeu să ajungem cu bine. În fiecare an venim. Cred că avem 15 ani de când venim, ani la rând.
În urmă cu 374 de ani, moaștele sfintei au fost aduse la Iași de domnitorul Vasile Lupu. În fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, racla este scoasă din Catedrala Mitropolitană pentru ca pelerinii sosiţi la Iaşi să se poata închina.
Slujbă cu 22 de preoți
Astăzi va fi organizată o slujbă specială la care vor participa 22 de preoți. Ceremonia religioasă va fi oficiată pe o scena amenajată pe pietonalul din fața Mitropoliei, chiar în centrul orașului.
Pe lângă pelerinii de la rând, la slujbă sunt așteptate să asiste câteva mii de persoane.
După Sfânta Liturghie, care se va încheia la ora 13:00, Primăria Municipiului Iaşi va organiza tradiţionala „Masă a Pelerinilor”, oferind un prânz cald celor obosiţi şi înfriguraţi. Zeci de mii de sărmăluţe, sute de cozonaci, vin, apă şi suc se vor afla pe mesele Cantinei de Ajutor Social.