Serviciile criminalistice din România sunt, aproape toate, acreditate la standarde internaţionale, astfel că lucrătorii din Poliţia Română folosesc tehnică de ultimă generaţie în culegerea probelor şi soluţionarea datelor, iar de câteva luni ajung, pentru anchete, la locul dezastrelor care se produc în zone greu accesibile cu o maşină echipată cu aparatură modernă şi softuri tridimensionale, în valoare de peste 85.000 de euro, notează Mediafax.
Directorul Institutului Naţional de Criminalistică din România, chestorul de poliţie Gabriel Ţîru, a vorbit despre ultima achiziţie a Poliţiei Române, o maşină nouă, echipată ultra-modern, cu aparatură de ultimă generaţie, care poate fi folosită pentru anchetarea cazurilor care au loc în zone greu accesibile.
Maşina este una de teren, de culoare roşie cu inscripţiile oficiale ale Poliţiei Române şi a fost cumpărată cu fonduri nerambursabile elveţiene. Maşina în sine costă 55.000 de euro, iar aparatura cu care este dotată valorează peste 30.000 de euro, potrivit chestorului Ţîru.
„E vorba despre un soft pe care l-am achiziţionat special pentru crearea schiţelor tridimensionale, pentru că partea de fixare a probelor la faţa locului este foarte utilă atâta timp cât le înţelegi şi poate să existe o poziţionare a lor în mediu. La un număr mare de probe, de câteva sute sau o mie, două mii de probe, unde avem şi resturi umane împrăştiate pe o suprafaţă mare, aşa cum se întâmplă în cazul accidentelor aviatice, unde uneori suprafaţa pe care se întind resturile umane şi numărul de probe pe care trebuie să îl înregistrezi este mare, atunci fixarea clasică ridică ceva probleme, consumi foarte mult timp şi număr mare de personal. Acesta este motivul pentru care am achiziţionat un laptop special construit să reziste în condiţii deosebite, de şocuri, praf, umiditate, şi un soft 3D pentru schiţa la faţa locului", a spus Ţîru.