Jojeg Santo încearcă să dea mai departe amintirile lui plăcute fiecărui copil care gustă din turta dulce.
„Stăteam lângă mama mea și întotdeauna de Crăciun făcea bomboane artizanale de Crăciun și turtă dulce”, povesteşte József Szántó, meșteșugar.
Rețeta pe care a deprins-o de la mama conţine pe lângă margarină, făină şi multă miere, mirodenii parfumate: anason, cuișoare și scorțișoară. Iar aspectul ajută mult gustul. Turta dulce se transformă în inimioare, cizmulițe, steluţe şi brazi. Cofetarul recunoaşte că şi acum cel mai greu îi este să îşi stăpânească nerăbdarea cât se coace desertul.
"După ce au trecut cele 7 minute, să vedem turtițele dacă sunt gata, să le scoatem afară. Cum sunt, s-au făcut? S-au făcut, da, uitați cum arată", adaugă József Szántó.
Urmează cea mai frumoasă parte în prepararea turtelor dulci: decorarea cu glazură de zahăr, preparată și ea după o rețetă tradițională.
„Decorul îl facem așa că facem o figură nouă ceea ce le place la copii, asta facem”, spune meșteșugarul.
Cu puțin talent la pictură, inspirație și răbdare, József Szántó creează tablouri în miniatură.
„Aceasta este cea mai mare turtă dulce realizată de mine, dar acum o să facem și o turtă de vreo trei ori mai mare decât asta”, afirmă meșteșugarul .
Iar tradiţia dulce de familie merge mai departe...
„Am o fetiță de șapte ani care de acum începe să picteze și să orneze turta dulce și destul de frumos”, adaugă József Szántó.