O plimbare pe Clisura Dunării, poate fi şi o probă de rezistenţă. În zonă, nu există nicio toaletă publică şi nici vreo sursă cu apă, dacă vreţi să vă răcoriţi. În caz de urgenţă, turiştii care ajung aici, apelează la tufişurile, din aria protejată a Parcului Natural Porţile de Fier. Aşa că, pe sute de metri, frumuseţile locului sunt umbrite, de gunoaie şi mizerie.
Autorităţile locale susţin că au un proiect de amenajare şi dotare cu toalete ecologice a zonei turistice, însă nu ştiu când va fi implementat.
Aveţi idee unde este vreo toaletă? Această întrebare o pun zilnic sute de turişti care ajung pe Clisura Dunării. Răspunsul pe care îl primesc îi pune în dificultate.
Turist: „Zice, după biserică, după mănăstire, în tufişuri... În tufişuri, ce era să fac...”
În zona celebrei statui a lui Decebal de la Cazanele Dunării nu exista nicio toaletă publică pe o distanţă de peste 20 de kilometri.
Turist: “Nici la restaurantul ăsta nu este... Serios?!... Păi la noi nu te lasă să deschizi o dugheană, la Cluj, fără toaletă.”
Alin Subţire, patron firmă de agrement pe Dunăre: „ În primăvara acestui an am încercat prin depunerea unui proiect la Administraţia parcului Natural Porţile de Fier în vederea investiţiei în toalete publice, dânşii opunându-se, considerând că este o zonă de protecţie integrală în care nu se poate face nicio investiţie.”
Aşa că cele trei mii de turişti care ajung în zonă pentru statuia lui Decebal, mănăstirea Mraconia sau croaziere pe Dunăre trebuie să aştepte momentul în care primăriile se vor gândi şi la nevoie lor.
Situaţia este stânjenitoare şi la Peştera Polovragi din Gorj, unde ajung 40.000 de vizitatori pe an.
Turist: “Este inadmisibil aşa ceva. Să vii să vizitezi ceva , să nu ai acces la o toaletă... Vii cu copii.”
Primarul de la Polovragi spune că peştera este administrată de Muzeul Judeţean Gorj şi că doar dacă o preia el în administrare poate să construiască toalete publice.