Tu ce vrei pentru România?
Educaţia este crucială pentru sănătatea şi evoluţia unei societăţi. E o idee care revine, frecvent, în discuţiile cu telespectatorii Digi24. Oameni pe care îi întrebăm ce îşi doresc pentru România.
Totul începe la şcoală. Dacă, la sfârşitul ei, tinerii nu ştiu cine sunt, ce le place, la ce sunt buni, dacă nu au încredere în ei, societatea nu poate face paşi înainte. E un cerc vicios despre care vorbeşte preşedintele Comisiei de Disciplină, Federaţia Română de Squash, Corina Neagu.
Corina Neagu: „Lucrurile se pot schimba atât timp cât înţegem că toţi trebuie să punem umărul să facem ceva. Schimbarea nu poate veni peste noapte. Recunosc că lucrurile după Revoluţie s-au degradat în loc să meargă înspre mai bine. Ceea ce îmi doresc eu foarte mult este să conştientizăm că avem foarte mult de muncă, avem foarte multe lucruri de schimbat. Unele lucruri trebuie să le pornim de la zero. Cred că într-adevăr avem de schimbat lucruri în toate domeniile de activitate. Eu sunt o adeptă a educaţiei şi cred că un popor educat este un popor greu de manipulat, dar şi un popor care devine mai fericit, un popor care devine mai organizat şi care produce.”
Pentru un sistem de educaţie funcţional, eficient, e nevoie de câteva lucru: de viziune, de consecvenţă şi, deloc în ultimul rând, de bani. Argumentează profesorul Dana Holderman din New York, SUA. E a patra generaţie de dascăli din familia sa.
Dana Holderman: „Diferenţa este relativ mare. Bineînţeles că totul se relatează la problemele de bani. Sponsorizările vin la nivel naţional aici şi sunt alocate fonduri foarte mari. Sunt state care adoptă aceste programe, au un fond suficient de mare cu care să pregătească profesorii, să îi aducă în universităţi, să lucreze cu ei direct şi cu România... aceste programe de pregătire profesională pentru profesori nu au existat la vremea mea şi cred că se pot face aceste programe, dar cu condiţia ca aceste programe să fie scoase din politică, să aducă oameni pregătiţi, oameni care au un singur interes: educarea elevilor.”