Fie că este vorba de un caz de înecare cu mâncare sau cu obiecte mici, manevrele de resuscitare cardio-respiratorie sunt vitale în primele minute de la incident.
Dr. Dan Roman - medic-șef UPU Spitalul Județean de Urgență Dr C-tin Opriș din Baia Mare: „Timpul este cel mai mare dușman în caz de stop cardio-respirator. După câteva minute, din păcate, leziunile cerebrale sunt definitive și ireversibile”.
Pentru că rolul părinților și al bunicilor este esențial în astfel de situații, conducerea Spitalului Județean din Baia Mare a decis să organizeze cursurile de prevenţie. Peste 360 de persoane s-au înscris deja la aceste cursuri. Împărțiți în grupe, oamenii învață atât teoretic, cât şi practic cum să aplice manevrele de prim-ajutor.
La cursuri participă și Cristina Vlasin, mama lui Luca, băieţelul care a murit anul trecut după ce s-a înecat cu bucăți de migdale și a stat 49 de zile în comă profundă.
Cristina speră ca tragedia să fie lecție de viață pentru ceilalți părinți.
Cristina Vlașin, mama lui Luca: „Gândul, speranța că toți acești părinți, toate aceste persoane care participă la cursuri vor putea să facă mai mult și mai bine pentru copilul lor și vor putea să devină părinți salvatori, mă ajută să merg mai departe”.
În urmă cu o săptămână, soții Vlașin au donat - în urma unei campanii ample de strângere de fonduri - un video-bronhoscop spitalului județean de urgență din Baia Mare. Dispozitivul îi ajută pe medici să deblocheze căile respiratori ale pacienţilor.