Traficul din Bucureşti este marele inamic al intervenţiilor SMURD. Extrem de aglomerată, mai ales la orele de vârf, Capitala devine foarte greu de străbătut chiar şi pentru salvatori, care ar trebui să-şi facă loc mai uşor prin trafic. Când aglomeraţia blochează complet intervenţia ambulanţei, varianta de urgenţă este trimiterea unui paramedic pe o motocicletă, însă acesta nu poate face decât să-l stabilizeze pe pacient până la sosirea salvării.
O ambulanţă poate pierde în traficul din Bucureşti minute bune, esenţiale în salvarea unei vieți, spun medicii. În București sunt aglomerate toate arterele principale, iar misiunea salvatorilor devine şi mai dificilă după-amiaza.
Șoferii de pe ambulanțe spun că nici evitarea arterelor principale nu mai este o soluție.
Marian Brânzaru, şofer SMURD: În general bulevardele sunt foarte aglomerate, iar aici în centru altă variantă nu avem, pe străduţele înguste. Sunt situații dificile, lumea încearcă ne facă loc dar nu prea au spațiu.
Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISUBIF: Condiţiile de trafic au determinat în multe situaţii întârzieri ale ambulanţelor la locul intervenţiilor. Întârzieri în sensul în care acestea nu au putut înainta printre autoturismele aflate la semafor sau care blocau benzile de circulaţie din cauza fluxului ridicat.
George este paramedic SMURD și este unul din cei șase motociliști care încearcă să compenseze întârzierile autospecialelor. Alături de colegii săi, stă în zone cheie ale Capitalei pentru a pleca rapid la intervenții.
George Trandafir: Motocicleta de intervenţie urbană medicală este dotată cu absolut tot ce este într-o ambulanţă, de la trusă de prim ajutor pe care o foloseşti în cazul unei traume, hemoragii, tensiometru, glucotest, avem un defibrilator semiautomat şi o butelie de oxigen. Depinde foarte mult de traficul la care ne raportăm, în general timpul este la jumătate faţă de cel al ambulanţei.
De la începutul lunii martie, motocicliștii SMURD au revenit în misiuni. Au şi ei un impediment: nu pot interveni dacă plouă sau dacă este zăpadă. În medie au 20 de intervenții pe zi, dar au fost și perioade în care au fost solicitați de peste 50 de ori. În total, anul trecut, cei șase paramedici SMURD de pe motocicletă au avut peste 2.200 de intervenții.