Nouă proiectile de aviaţie din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au fost descoperite la numai câţiva paşi de calea ferată, lângă Copşa Mică, în judeţul Sibiu. 400 de călători au trebuit să aştepte cu orele ca geniştii să perieze întreaga zonă şi să ridice proiectilele.
Unul dintre muncitorii care reparau calea ferată a dat de primul proiectil. Doar norocul a făcut să nu aibă loc o tragedie când a lovit cu târnăcopul în pământ. O asemenea bombă, spun cei de la ISU, poate face pagube pe o rază 1 kilometru.
Până să vină pirotehniştii, muncitorii au dezgropat trei bombe. Când şi-au dat seama despre ce era vorba s-au îndepărtat la 100 de metri.
Alte şase bombe de câte 150 de kilograme fiecare au fost găsite apoi de experţii care au venit înarmaţi cu detectoare de metale. Au scanat întreaga zonă, să fie siguri că nu le scapă ceva.
Proiectilele au fost descoperite la doar 5 metri de calea ferată, aşa că era un real pericol pentru călătorii care trec pe aici. Autorităţile au oprit circulaţia aproape toată ziua, astfel încât zona să fie curăţată de bombele rămase neexplodate.
Povestea proiectilelor începe în al Doilea Război Mondial. Nu sunt bombe aruncate din avion, ci muniţie dusă cu trenul, de pe un front pe altul, de o garnitură care a explodat în zonă. Se dovedeşte acum că o parte din încărcătură a rămas îngropată acolo, timp de 75 de ani.
Laurenţiu Atanasiu, reprezentant al ISU Sibiu: „Ele, la orice mişcare, pot să fie periculoase şi să explodeze, astfel punând în pericol viaţa populaţiei”.
Circulaţia feroviară a fost întreruptă între Sibiu şi Mediaş vreme de patru ore. La rândul lor, bombele au fost ridicate de pirotehnişti urmând să fie detonate într-un loc sigur.