Peste două luni, Alina va deveni mamă. Chiar dacă analizele arată că şi ea, şi copilul sunt sănătoşi, nici nu se gândeşte să nască în Constanţa, acolo unde locuieşte.
Alina Cealîcu, viitoare mamă: Din cauză că am vorbit cu foarte multe mămici a căror experienţă nu a fost chiar plăcută. Din cauza dotărilor, din cauza microbilor pe care copilaşii ar putea să îi ia şi a felului cum arată spitalul. Mă sperie, efectiv mă sperie spitalul.
Ca şi Alina, multe viitoare mame din alte oraşe vin în Bucureşti la Maternitatea Giuleşti. Statisticile arată că jumătate dintre paciente nu sunt din Bucureşti. Unele ajung doar pentru un consult, altele aleg să şi nască aici.
Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti: Sunt două categorii - unele care nu au încredere în spitalul respectiv, şi cele care ştiu că degeaba se duc în localitatea în care locuiesc, întrucât nu au medic sau dacă au medic ginecolog, nu au anestezist.
Cam la fel stau lucrurile şi la Spitalul Universitar. Şi aici un sfert din cele 3.500 de gravide care nasc aici în fiecare an vin din provincie. Este şi cazul Danielei, al cărei bebeluş a dezvoltat o anomalie cardiacă în timpul sarcinii. Mama a căutat o şansă în plus pentru vindecarea copilului.
Daniela Paghină: Nu ştiu în ce măsură într-un alt spital s-ar fi intervenit în secunda următoare cu medicamentele necesare ca să poată fie echilibrat şi susţinut ca să poată să supravieţuiască. În Constanţa există Spitalul Judeţean şi spitale private.
Octavian Munteanu, medic specialist Obstetrică şi ginecologie: În acest spital există toate specialităţile şi atunci orice fel de pacientă poate fi tratată aici. Cred că pot spune că această maternitate şi rezultatele ei sunt comparabile cu ale oricărei maternităţi de gradul trei din Europa.
Medicii din alte oraşe înţeleg temerile pacientelor, dar sunt siguri că şi în spitalele în care lucrează ei le pot oferi gravidelor asistenţă specializată şi doar în mod excepţional ar fi nevoie de urmărirea sarcinii într-un spital din Capitală.
Marcel Buzatu, șeful sectiei de ginecologie a Spitalului Județean Argeș: Pleacă pentru că este o modă plecarea la București. A fost încetățenită de mult timp în urmă, crezând că dacă nasc la București se naște altfel. Nu, la fel se naște și la Piteşti și la București.
Dincolo de modă, de moft sau de orgolii, un lucru e clar. România este fruntaşă în clasamentul european al mortalităţii bebeluşilor. Bolile respiratorii şi anomaliile congenitale sunt principalele cauze.