De ani buni un ONG aduce în ţară lună de lună chirurgi străini specializaţi în repararea inimilor fragile de copii. Misiunile medicale de la Spitalul Marie Curie din Capitală salvează vieţile a sute de copii care altfel nu ar avea nicio şansă. Totuşi, o parte din micuţii bolnavi nu pot fi operaţi în ţară. Iar familiile lor nu-şi permit nici măcar costul biletului de avion pentru a-i duce pe cei mici la o intervenţie în străinătate.
Izabela Pănescu: În fiecare an, în România se nasc peste o mie de copii cu malformaţii cardiace grave. Dar numai o mână de chirurgi români ştiu să opereze aceste inimi fragile, aşa că cele mai complicate cazuri trebuie să ajungă la un centru european. Este şi cazul Cristinei, o fetiță de doi ani, al cărei zâmbet molipsitor a adunat în jurul o armată de donatori şi voluntari.
Prinţesa din imagine s-a născut în noiembrie 2016. Avea o malformaţie gravă de cord: atrezie pulmonară. Asta înseamnă că este blocată valva care permite sângelui să ajungă de la inimă la plămâni. Părinţii au abandonat-o de la naştere. A rămas în grija medicilor şi asistentelor dintr-un spital din Timişoara.
Sarah Smith, mama adoptivă: A stat un an şi jumătate în spital singură. Au vizitat-o părinţii ei biologici, de două ori maxim.
Ca să supravieţuiască, avea nevoie urgent de o operaţie complicată pe cord care nu putea fi făcută în România. O armată de voluntari şi donatori s-a mobilizat ca să-i salveze viaţa. Alături de medicul Cătălin Cârstoveanu şi o voluntară a asociaţiei Inima Copiilor, Cristina a ajuns în Italia. Era deja aprilie 2018.
Sarah Smith, mama adoptivă: Deci ei ziceau în noiembrie că nu apucă Crăciunul. Şi totuşi fetiţa asta e, aţi văzut-o cum e, puternică, luptătoare.
Alex Popa, preşedinte Asociaţia Inima Copiilor: A fost operată în Italia şi acolo a stat, pe rând, cu trei voluntari ai asociaţiei noastre.
Era doar prima dintr-un şir de trei operaţii de care are nevoie Cristina să trăiască. Povestea fetiţei este unică prin numărul mare de oameni generoşi care au pus umărul să-i schimbe destinul.
Alex Popa, preşedintele asociaţiei Inima Copiilor: Ea a fost norocoasă pentru că a prins acest ultim tren. Alţii nu-l prind. Sunt copii care mor din cauză că nu-s operaţi la timp.
Sarah i-a devenit mamă Cristinei pe aeroportul din Otopeni, la întoarcerea în ţară a micuţei. Născută şi crescută în Statele Unite, Sarah este psiholog specializat în problemele de ataşament la copii şi s-a mutat în România în urmă cu zece ani, după absolvirea facultăţii.
Mai multe despre povestea Cristinei aflați duminică, de la ora 10.30, într-o nouă ediție Tinerețe fără bătrânețe. Tot atunci cunoaşteți povestea medicilor sirieni care vin din Marea Britanie, Italia sau Siria pentru a opera gratuit inimile copiilor români.