Faptul că produsele destinate exportului ajung peste graniţă spre Europa în timp scurt face din judeţul Timiş un magnet pentru companiile care transportă frecvent marfă spre Vest.
„Apropierea faţă de ţările din Vest, infrastructura bună, chiar dacă ultima parte a autostrăzii nu există, dar va fi într-un final. Aşadar, de aici ajungem foarte uşor la clienţii pe care-i avem în Europa”, spune Cristian von Albrichsfeld, directorul general al unei companii de automotive.
Timişul are 9.000 de societăţi comerciale cu capital străin din 110 ţări. Deşi judeţul este pe locul al treilea la exporturi, după Bucureşti şi Argeş, valoarea mărfurilor creşte de la an la an.
„În 2014, exportul total al judeţului a însumat aproape cinci miliarde de euro, faţă de 3,2 miliarde, cât a fost în 2013. Pentru anul în curs se prevăd din nou creşteri, ţinând cont de creşterea economică”, spune Emil Mateescu, consilier al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş.
Autorităţile locale au în plan să dezvolte şi alte oraşe mici din judeţ, nu doar Timişoara. Tocmai de aceea, îşi propun să vină cu facilităţi, cum ar fi taxe locale mai mici pentru companiile care ar dori să deschidă fabrici sau puncte de lucru.