Tinerii au devenit mai precauţi decât acum 10 ani când vine vorba de credite. Cei cu vârste între 25 şi 35 de ani se împrumută acum pe perioade mai scurte şi cu sume mai mici ca să îşi cumpere locuinţe. Înainte de criză, românii care apelau la credite ipotecare nici măcar nu îşi imaginau ce riscuri îi pândesc, iar consecinţele au fost pe măsura inconştienţei, spun bancherii. Tinerii de azi au învăţat, se pare, din greşelile trecutului.
Peste 40% dintre creditele ipotecare de acum sunt luate de tineri până în 35 de ani, arată datele Băncii Naţionale Române. Procentul e mare, dar sumele împrumutate sunt mai mici decât acum un deceniu, înainte de criza financiară.
Tinerii care își cumpără apartamente plătesc un avans şi de 30%, dublu faţă de acum 10 ani. Aceasta nu este singura diferenţă.
Ionut Stanimir, reprezentant al unei bănci: „Dacă atunci lumea prefera creditele în valută, cu dobânda variabilă, astăzi planurile sunt făcute pe termen lung şi oameniii accesează în special credite în lei cu dobândă fixă”.
Cu lecţiile învăţate din experientele generaţiilor anterioare, tinerii sunt mai prudenţi şi se documentează bine atunci când vor să se împrumute.
Ana Bulai – sociolog: „Nu cad pradă atât de uşor propagandei noilor complexe imobiliare sau noilor dezvoltatori, ci caută să se orienteze către investiţii bine documentate din punct de vedere informaţional, aşteaptă să găsească un moment prielnic pentru astfel de investiţii”.
Anul trecut, un credit ipotecar contractat de tineri era în medie de 183.000 lei, pe o perioada de aproximativ 23 de ani. Spre comparaţie, în 2008, media pieţei era de 211.000 lei, pe o perioadă de 27 de ani.
FOTO: Shutterstock