Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că Directiva Europeană privind Habitatele interzice uciderea deliberată a urşilor în România, dar, prin derogare, se poate „interveni” în populaţia urşilor în cazurile în care se constată că respectivele animale au atacat oameni.
„E directiva care stabileşte că fiecare stat membru, prin derogare de la regula de bază, care înseamnă protecţie strictă pentru această specie, poate să intervină în această populaţie, când sunt atacate persoane. În cazurile în care persoanele sunt atacate, cu siguranţă se va interveni pentru protejarea persoanei, şi nu pentru protejarea ursului”, a spus ministrul Mediului într-o intervenţie la Digi 24.
În prezent, UDMR face presiuni la Bruxelles pentru reducerea numărului urșilor din România.
Europarlamentarul UDMR Vincze Lorand a anunțat luarea în discuție, în Comisia pentru petiții a Parlamentului European, a unei petiții prezentată în comun de președinții consiliilor județene Harghita, Mureș, Covasna și Brașov privind gestionarea ursului brun în România. Eurodeputatul, care a susținut petiția, a transmis că trebuie găsită „o soluție liniștitoare pentru oameni”, în legătură cu „problema urșilor”.
Tanczos Barna a precizat, la Digi 24, că respectiva petiţie e semnată de peste 10.000 de oameni, „care semnalează problemele din judeţele Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş, în care se aduc în discuţie cele peste 1.200 de atacuri de urs, în jur de 57 au fost la adresa unor persoane, 6 persoane au şi decedat”.
În prezent, Ministerul Mediului nu ştie câţi urşi bruni există în România.
„Nu poate să spună nimeni dacă sunt prea mulţi sau prea puţini urşi pentru că din 2016 Ministerul nu a făcut nicio evaluare de populaţie. Este o greşeală uriaşă, este o neglijenţă grosolană, pentru că o specie strict protejată poate fi protejată doar în cazul în care există un plan de management pentru această specie”, a spus Tanczos Barna.
Potrivit petiției prezentate în Parlamentul European, „numărul urșilor din România este estimat la 7.000, din care 2.100 locuiesc în județul Harghita, iar această populație numeroasă duce la conflicte”.
„N-am spus că e obiectiv să împuşcăm urşi. E obiectiv să asigurăm un management care asigură siguranţa omului”
„Există la nivelul ministerului de câţiva ani un plan de management care propune mai multe soluţii şi, da, printre altele, şi soluţia acestor cote de intervenţie şi de prevenţie”, a spus ministrul Mediului.
N-am spus că este obiectiv să împuşcăm urşi. Este un obiectiv să asigurăm un management care asigură siguranţa persoanelor, siguranţa omului, management care previne pagubele
Eurodeputatul UDMR Vincze Lorand a apreciat că responsabilitatea principală pentru această problemă revine Ministerului Mediului și a spus că „a lucrat deja” la această temă cu ministrul mediului Tanczos Barna.
„Trebuie să arătăm foarte clar Parlamentului European și Comisiei Europene că această situație are nevoie de o rezoluție urgentă”, a spus Lorand. Protejarea vieții umane și prevenirea daunelor economice este mai importantă pentru noi decât orice altceva”, a declarat europarlamentarul UDMR.
Editor : Mihnea Lazăr