Video "Sunt foarte scumpe, scumpe foc!”. Românii de la sate au început aprovizionarea cu lemne de foc pentru iarnă

Data publicării:
lemne de foc pentru iarna
Românii de la sate au început aprovizionarea cu lemne de foc pentru iarnă. Sursa foto: captură Digi24

Deși în termometre e încă vară, la țară, unde nu există rețea de gaze naturale, oamenii au început deja aprovizionarea cu lemne de foc pentru iarnă. Mulți abia se ajung cu banii de la o lună la alta, dar peste vară au făcut economii, să-și poată încălzi casele când va da frigul. 

Un metru cub de lemne de foc se vinde anul acesta cu 500 de lei. Mai scump ca anul trecut, spun oamenii, care, însă, nu au de ales și plătesc cât este nevoie ca să nu stea în frig la iarnă.

„Odată ajunse în gospodăriile oamenilor, lemnele de foc trebuie tăiate la dimensiunea potrivită pentru fiecare sobă. Acestea trebuie, de asemenea, să fie aranjate și să fie acoperite, pentru a nu le ploua și pentru ca oamenii să le poată folosi atunci când începe sezonul rece”, transmite Anamaria Ianc, jurnalist Digi24

„Le aranjăm și le acoperim ca să nu se ude, că nu mai ard dacă sunt ude și ne chinuim atunci. Așa, dacă sunt uscate, ard și ele mai bine. Sunt foarte scumpe, scumpe foc!”, concluzionează o femeie.

Rezervele se fac din timp, iar ca să le poată cumpăra, oamenii au făcut economii pe timpul verii.

„O mașină de 11 metri cubi. 25 de milioane, cum ar veni, pe banii vechi. Ca să îți taie o mașină de lemne de 10 metri cubi îți ia 1000 de lei. Altă cheltuială”, face calculul un localnic.

„Am luat 5 metri cubi, mi-o adus. Am dat 15 milioane și 200 tăiatu'”, povestește o femeie.

„Scumpe, da' n-avem ce face. Le luăm și așa”, spune resemnat un bărbat.

Este importantă și esența lemnului, astfel încât arderea să fie cât mai lentă și valoarea calorică mare.

„Cel mai bun lemn cu putere calorică este carpenul, pentru că are și mai mare densitate. După aceea, urmează cvercinee, adică stejari, gorun, garniță și după aceea fag”, spune Ovidiu Cârstoc, directorul Direcției Silvice Gorj.

Romsilva a programat pentru 2024 recoltarea unui volum de 9,3 milioane metri cubi de lemn din pădurile proprietate publică a statului. Sunt, însă, și alte variante pentru încălzirea locuințelor. O tonă de cărbune se vinde cu 280 de lei, în timp ce peleții din rășinoase se vând și cu 1.200 de lei tona.

Reporter: Anamaria Ianc
Operator: Tiberiu Mariș

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri