Cu frica zilei de mâine, românii pun deoparte, în medie, în fiecare lună 40 de euro adică 179 de lei, potrivit unui studiu al bancherilor de la Erste. Suma este cu 5 lei mai mare decât cea de anul trecut.
„O mare parte din populaţie, în realitate, nu economiseşte, dar este un procent mic al celor care economisesc şi economisesc mult. Cei care reuşesc să pună bani deoparte au venituri bune, deja şi-au rezolvat problemele de bază, au o locuinţă personală pentru care nu mai plătesc credite şi maşina personală, un venit de 3000 - 4000 de lei pe familie este unul minimal”, explică analistul financiar Dragoş Nichifor.
Doar sârbii economisesc mai puţin decât românii - 36 de euro pe lună. Pe primul loc sunt austriecii, cu 181 de euro pe lună.
La finalul lunii august, românii aveau în bănci economii de 28 de miliarde de euro, în creştere cu 1,5 miliarde de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii văd însă şi partea goală a paharului.
„Acest comportament care a făcut ca gradul de economisire să sporeasca are un efect negativ, pentru că economisirea mai mare înseamnă că oamenii consumă mai puţin, înseamnă că cererea solvabilă este mai scăzută, nu se mai produce pentru că nu există cerere suficientă”, afirmă analistul finnciar Aurelian Dochia.
Reducerea dobânzilor la depozite i-ar putea face,însă, pe români să nu mai economisească.
„În acest moment procentul mediu al dobânzilor la depozitele la termen a scăzut la 4%-5%, sunt sanse mari ca in viitorul apropiat să scadă sub 3%”, spune Dragoş Nichifor.
În aceste condiţii, câştigurile din dobândă vor ajunge să fie anulate de comisioane şi taxe, aşa că mulţi români şi-ar putea retage banii din bănci şi să-i cheltuiască sau să-i investească.