După un an de muncă la birou, într-o firmă de publicitate, Eliza Vrânceanu şi-a convins şefii că poate fi la fel de eficientă şi dacă lucrează de acasă. Au trecut abia două luni şi are deja dubii că alegerea a fost corectă.
„Nu sunt productivă deloc. Mă trezeam că lucrez noaptea, dimineaţa ziceam că: Hai lasă, mai dorm un pic, am timp să le fac. Plus că mi se pare că nu mai comunic cu nimeni”, spune Eliza Vrânceanu.
Un studiu recent referitor la munca de acasă arată că 64% dintre respondenţii resimt mai ales lipsa relaţiilor profesionale.
„Haideţi să ne gândim la factorii disturbatori, de la vecinul care s-a gândit să dea cu bormaşina, de la copilul care plânge, căţelul care latră, canapeaua care ne poate face cu ochiul. Există o lipsă de comunicare şi socializare cu cei din jur, faptul că lucrăm de acasă poate să ne afecteze chiar şi fizic”, spune Ramona Iacob, reprezentantul companiei care a realizat studiul.
„Este foarte probabil ca lipsa unor trăsături de personalitate foarte clare ca organizarea riguroasă, focusul pe scop foarte bine pus la punct, persoana respectivă să nu fie la fel de productivă şi de eficientă la munca acasă”, explică psihologul Cristina Fulop.
Însă celor care merg zi de zi la birou, varianta muncii de acasă li se pare ideală. „Eşti acasă, nu stă nimeni pe capul tău”, spune o tânără.
Pentru cine lucrează pe cont propriu există o soluţie de compromis. Respectiv un birou închiriat pentru câteva ore săptămânal.