Florenţa are 30 de ani şi are doi băieţi gemeni. A reuşit să rămână însărcinată prin fertilizare in vitro, după ce prima sarcină a fost extrauterină. Recunoaşte însă că nu s-a informat şi nici nu şi-a făcut nicio analize înainte să ia decizia de a face un copil.
Florenţa Dragomir, pacientă: „De când s-a întâmplat cu sarcina, mi-am pus un semn de întrebare şi am zis să fac analize ca la carte.”
80 la sută dintre românce procedează la fel, arată studiile.
„Nu mi-a făcut nicio analiză pentru că nu eram decisă. Toate analizele le-am făcut în perioada de sarcină”.
„Sarcina a venit fără o decizie, în momentul în care am aflat că sunt însărcintată, nu a fost ceva prestabilit. Ar trebui făcute nişte analize uzuale, din fericire lucrez în domeniu şi mi le fac regulat”.
Pe de altă parte, jumătate dintre românce rămân gravide din întâmplare. Medicii spun însă că o femeie trebuie să-şi facă un set de analize cu cel puţin trei luni înainte de conceperea copilului. Aşa ar evita un avort spontan sau o naştere prematură.
Medic ginecolog: „Este vorba despre analize uzuale care pot fi făcute şi la medicul de familie, grupa de sange si RH, profilul torch pentru anumite boli care sunt interzise în primul trimestru de sarcina cum ar fi toxoplasma, rubeola, difteria, herpes, varicelă”.
Viitoarele mămici nu trebuie să neglijeze nici sănătatea dentară.
Alexandru Copae, medic stomatolog: „Este bine să prevenim, nu să tratăm. În perioada sarcinii nu putem face radiografii, mai ales în primul trimestru de sarcină sau începutul celui de-al doilea. Pot apărea malformaţii ale fătului”.
În România, peste 20 de mii de copii se nasc anual înainte de termen, iar o femeie însărcinată din trei suferă un avort spontan, arată datele INS.