Scumpirile, sistemul de sănătate şi condiţiile de trai sunt cele mai mari griji ale românilor. E concluzia raportului naţional despre România şi apare în cel mai recent Eurobarometru al Comisiei Europene. Şi deşi trăim în Uniunea Europeană de 12 ani, suntem diferiţi de cetăţenii celorlalte state membre când vine vorba de problemele de care ne plângem.
Creşterea preţurilor şi costul traiului de zi cu zi îi îngrijorează cel mai tare pe români. 35% dintre participanţii la sondajul Comisiei Europene au declarat că e cea mai mare problemă cu care se confruntă, iar ponderea lor este în creştere faţă de anul trecut. 25% dintre cei chestionaţi spun că îi nemulţumeşte şi sistemul de sănătate, iar numărul lor este mai mare. Şi condiţiile de trai le dau bătăi de cap, 19 la sută dintre români au recunoscut acest lucru.
Cetăţenii din alte state europene spun că cea mai mare problemă este şomajul, 23 la sută dintre aceştia au dat acest răspuns. Trebuie să spunem că românii nu au menţionat această problemă. De asemenea, şi creşterea preţurilor, alături de imigraţie, îi sperie pe 21% dintre europeni.
Pe lângă problemele identificate la nivelul fiecărei ţări, cetăţenii europeni se gândesc cu îngrijorare şi la situaţia din Uniunea Europeană. Imigraţia, de exemplu, îi preocupă pe 40% dintre europeni, faţă de 25% dintre români. Iar terorismul, pe 20% dintre europeni, comparativ cu 24% dintre români.
Care va fi situaţia economică în următorul an în fiecare ţară? Cei mai pesimişti sunt englezii, 43% dintre ei cred că vor trăi mai prost. La fel răspund şi 36% dintre greci, 34% dintre francezi și suedezi şi 33% dintre români.