Într-un comunicat remis, marţi, agenţiei Mediafax, Fundaţia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) arată că au constatat faptul că "situaţia din primul tur de scrutin nu s-a schimbat în mod substanţial în cel de-al doilea", deşi au înaintat în 10 noiembrie o petiţie, semnată de peste 4.500 de cetăţeni români din întreaga lume, în care se solicita autorităţilor abilitate creşterea numărului de secţii de votare în străinătate pe baza unor estimări realiste cu privire la prezenţa la vot, care însă a rămas fără răspuns.
De aceea, LSRS şi C.A.E.S.A.R. cer identificarea şi sancţionarea tuturor celor responsabili pentru "împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege" (Codul Penal, Art. 385, alin. 1), arătând că legea nu încetează să se aplice odată cu încheierea campaniei electorale.
Potrivit articolului citat, "împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani".
Totodată, cele doauă asociaţii condamnă ferm orice încercări de a diviza cetăţenii României din ţară şi din diaspora, reamintind că "statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi" şi că "România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi" (Art. 4 din Constituţia României).
C.A.E.S.A.R. şi LSRS solicită Parlamentului României şi tuturor factorilor de decizie din societatea românească punerea în dezbatere publică şi adoptarea de urgenţă a unei legi care să permită votul electronic sau prin corespondenţă şi care să garanteze cetăţenilor români de peste hotare că la următoarele alegeri nu vor mai fi umiliţi, aşa cum s-a întâmplat în zilele şi săptămânile trecute.
Dacă factorii de decizie nu iau măsurile care se impun, Fundaţia C.A.E.S.A.R. anunţă că va iniţia în cel mai scurt timp o iniţiativă cetăţenească la nivel naţional pentru introducerea în Parlament a votului electronic sau prin corespondenţă.
Cele două asociaţii îşi exprimă admiraţia, respectul şi mândria faţă de toţi cetăţenii români din întreaga lume care au votat în cadrul alegerilor prezidenţiale din acest an într-un număr impresionant şi "au demonstrat fără echivoc ţării şi lumii întregi că România are şansa unui viitor mai bun".
"Indiferent de opţiunile personale şi de rezultatul votării, data de 16 noiembrie 2014 intră în istorie ca o mare victorie pentru democraţie şi pentru România. Am demonstrat împreună că cine votează contează, iar puterea adevărată rămâne în mâinile cetăţenilor români din ţară şi din diaspora. Este mesajul nostru apăsat pentru întreaga clasă politică, la 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Păstrăm speranţa că aceste semnale au fost pe deplin înţelese şi promitem să monitorizăm cu maximă atenţie şi responsabilitate îndeplinirea angajamentelor formulate de mediul politic. Un viitor mai bun pentru România depinde de fiecare dintre noi", a declarat Sebastian Burduja, preşeedintele Fundaţiei C.A.E.S.A.R.
LSRS şi C.A.E.S.A.R. mulţumesc voluntarilor Ligii care au participat în ziua de 16 noiembrie la buna desfăşurare a procesului electoral, distribuind ghiduri cu drepturile alegătorilor şi formulare pe proprie răspundere, oferind informaţii şi sprijin românilor din strinătate care au stat la cozile de la secţiile de votare.