Statul face economii din pensiile orfanilor. Bursa socială pentru elevii orfani de un părinte a ajuns să fie condiționată de venit

Data actualizării: Data publicării:
elevi in banca
Un act pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că un copil orfan de un singur părinte trebuie să dovedească că este suficient de sărac pentru a merita bursă socială. Foto: Profimedia Images

Un act pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că un copil orfan de un singur părinte trebuie să dovedească că este suficient de sărac pentru a merita bursă socială. Este introdusă o limită de venit, de un salariu minim pe economie de membru de familie. În plus, în metodologia-cadru de acordare a burselor pentru viitorul an școlar, termenul de orfan nu mai apare deloc. 

Noua meteodologie publicată de Ministerul Educației pentru acordarea bruselor în acest an școlar, care urmează să înceapă la data de 11 septembrie, naște mai multe controverse și ridică semne de întrebare pentru copiii care sunt vizați de posibilitatea acordării burselor.

În anii trecuți, copiii care aveau un părinte decedat beneficiau de bursă socială. Acum, vor lua bursă elevii care au ambii părinți decedați, iar cei cu un singur părinte decedat trebuie să facă dovada faptului că, la nivelul familiei monoparentale, venitul este mai mic sau egal cu venitul minim pe economie.

În aceste condiții, câteva semne de întrebare și acuze care au fost ridicate în legătură cu aceasta metodologie ar fi faptul că Ministerul încearcă să facă economie atacând tocmai acești copii care au nevoie de spriin și care ar trebui să primească burse sociale.

Până în acest moment nu este clar dacă Ministerul Educației va revizui sau nu această prevedere. Metodologia este în dezbatere publică până la data de 4 septembrie.

Însă aceasta nu este singura problemă legată de bursele școlare. În privința burselor de merit, metodologia spune că 30% din colectivul unei clase ar urma să le primească, în ordinea descrescătoare a mediilor. De asemenea, dispar bursele de studiu, ce puteau fi acordate ca un sprijin pentru a încuraja copiii care veneau din medii defavorizate sau care aveau situații financiare unde statul ar fi putut interveni pentru a putea compensa.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...