52% dintre români trăiesc în locuinţe supraaglomerate, potrivit datelor din Strategia Naţională a Locuirii, document pus în dezbatere publică de Guvernul României. Adică, nu au camere pentru fiecare membru al familiei. Nici măcar cuplurile nu au intimitate şi locuiesc la un loc cu copiii sau alte rude. Vecinii bulgari şi maghiari stau mult mai bine decât noi. Prin comparaţie, doar 2 la sută dintre belgieni au aceeaşi problemă de confort.
La zece kilometri de Iaşi, condiţiile în care trăiesc oamenii sunt similare cu cele de acum un secol.
Reporter: V-aţi făcut un calcul cât v-ar costa ca să faceţi o toaletă în casă?
Femeie: Aaaaa, dar nici nu visez eu la aşa ceva! Eu nu am nici casa cum trebuie, dar să mai fac şi toaletă?
Cele mai precare condiţii de locuit sunt tot în România, potrivit statisticii. O treime dintre conaţionali au toaleta în curte. Alte probleme - izolaţia acoperişurilor şi iluminarea naturală insuficientă.
Localnică: Suntem aici la o azvârlitură de băţ de Iaşi, şi nu avem gaz. Eu lucrez la şcoală, avem apă tot de la fântână!
Nici locuinţele de la oraş nu se apropie de standardele europene.
În timp ce media europeană a suprafeţelor de locuit depăşeşte 96 de metri pătraţi, în România, aceasta este la doar 44,6 metri pătraţi.
Vlad Vlăsceanu, expert în domeniul imobiliar: „În ultimii 5 ani de zile, odată cu venirea crizei, s-a revenit la construcţiile compacte, comparabil din punct de vedere al suprafeţei cu locuinţele construite înainte de 1989. În momentul în care te-ai obişnuit zeci de ani cu un anumit tip de apartament, de locuinţă, tot spre acolo tragi”.
Din cele peste 800.000 de apartamente din Bucureşti, doar 10% sunt ansambluri rezidenţiale noi.
În schimb, suntem pe primul loc în Europa în privinţa locuinţelor aflate în proprietate privată. 96% dintre români, în comparaţie cu doar jumătate dintre germani, deţin casa în care locuiesc.