Veteranii de război mai au o şansă să revendice terenurile sau pădurile la care au dreptul. Legea a fost modificată şi îi ajută să facă dovada nu doar cu documente din arhiva militară, ci şi cu livretul militar, act pe care cei mai mulţi veterani l-au păstrat. Iar dacă nu vor putea fi împroprietăriţi, trebuie să primească despăgubiri.
Vianu Ursu își cere drepturile în instanţă încă din 2002. Tatăl și unchiul lui au murit pe front în 1944. Moştenitorii nu au reuşit nici până acum să obţină terenurile sau pădurile care li se cuveneau prin lege de la statul român.
Vianu Ursu: „Omul a murit pe front și au rămas oasele acolo, celui de-alăturea i-a dat și nouă nu ne-a dat. Tata a fost cu șapte camarazi pe front care sunt de aici din sat, localnici din sat, toți au primit și tatălui meu nu i-a dat, că nu a fost trecut pe tabel, nu i-a dat. A fost un tabel la primărie făcut cu toți oamenii care au fost la front.”
Ca să înlăture asemenea nedreptăţi, legea a fost modificată şi dă posibilitatea veteranilor sau moștenitorilor acestora să dovedească prezenţa pe front şi doar cu livretul militar, acte de prizonierat sau prin intermediul comisiilor de reconstituire, cu martori.
Liviu Bumbu, senator PSD: „Oamenii încă nu au intrat, după 20 și ceva de ani, în posesia drepturilor. Deci practic nu au fost împroprietăriți. Ei nu puteau beneficia de calitatea aceasta de veteran pentru ca nu au putut dovedi, din diferite motive.”
Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor nu vede cu ochi buni modificarea legii. Consideră că legislaţia s-a schimbat de prea multe ori până acum. La fel, un deputat din Comisia de Agricultură crede că noile modificări nu vor rezolva problemele.
Gabriel Androche, deputat PNL: “Este contradictorie și probabil va genera, din nefericire, interpretări în aplicarea ei.”
Cei care cer terenuri sau păduri trebuie să se grăbească însă: au timp să depună cererea doar un an de la intrarea în vigoare a legii. Proiectul votat de Parlament este acum la Cotroceni şi trebuie semnat de preşedinte.