„Să le văd eu consolidate de urgenţă, în special pe cele care prezintă pericol public, o parte în Centrul Istoric, o parte în Nordul Capitalei, peste tot sunt clădiri şubrede. Am început să facem o analiză asupra clădirilor cumpărate de societăţi comerciale. În propunerile pe care le adresăm Guvernului se află şi un certificat de seismicitate, de protecţie în cazul seismelor. La fiecare vânzare-cumpărare va exista certificatul acesta. Omul trebuie să ştie, e viaţa lui până la urmă. Clientul poate să fie păcălit”, a spus Sorin Oprescu la un post de televiziune.
„Cei care sunt proprietari la parter, la nivelul străzii, îşi fac afacerile. Eu nu am niciun instrument de a acţiona. În Centrul Vechi sunt 186 de clădiri, 25 au fost consolidtate pe banii proprietarilor, restul au rămas neconsolidate, spre 100, majoritatea au spaţii la parter. Sunt în jur de 70 şi ceva de clădiri la parter care sunt pericol public”, a spus Sorin Oprescu.
„Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi. Participarea noastă este facultativă. Eu nu am, conform Constituţiei, dreptul să-i forţez că sunt de acord. Stau pe capul Guvernului, dar din păcate lucrurile merg destul de greu. Este probabil o chestiune de mentalitate a oamenilor, se întâmplă şi la Galaţi, şi în Bucureşti”, a declarat primarul, citat de Mediafax.
Primarul a mai spus că bucureștenii trebuie să știe cum să se protejeze în caz de cutremur și că există un plan de intervenție și locuri pentru adăpostirea oamenilor.
„Nu am vrut să insist, că românilor li se face frică”, mai spune primarul.
El a adăugat că se fac, totuși, campanii de conștientizare. „Am început cu copiii în şcoli, de la flyere prelucrate de corpul profesoral şi de învăţători. Am început cu clasele 1-4, e segmentul în care am încredere totală, că pot să le modelez educaţia. Sprijinul cel mai mare a fost de la ISU Bucureşti”, a adăugat Sorin Oprescu.