Românii se tem cel mai mult de izbucnirea unui război în regiune, în următorii 25 de ani. Pe locul al doilea este teama de îmbătrânire a populaţiei, iar abia după aceea vine teama de inflaţie şi creştere a preţurilor. La întrebarea „Credeţi că în România lucurile merg într-o direcţie bună sau greşită?”, peste jumătate dintre cei intervievaţi sunt optimişti. Procentul pesimiştilor - 33 la sută.
Acelaşi studiu IRES arată că o majoritate covârşitoare - peste 90 la sută - consideră că România are nevoie de un proiect de ţară. Iar cel care ar trebui să iniţieze acest proiect este preşedintele, cred 53 la sută dintre respondenţi. Alţi 20 la sută sunt de părere că iniţiatorul ar trebui să fie şeful Executivului, în timp ce 13 la sută sunt de părere că societatea civilă trebuie să aibă iniţiativa.
Un alt aspect relevat de studiul IRES este acela că 65 la sută dintre respondenţi cred că România poate deveni o ţară cu influenţă în lume. 32 la sută nu cred într-un asemenea scenariu. Există şi o pondere de 2% - români convinşi că avem deja influenţă la nivel mondial.