Sondaj: Doar 87% dintre români știu ce sărbătoresc creștinii de Paște
Românii participă într-un număr mare la slujba de Înviere. În ceea ce privește restricțiile alimentare, 15% spun că nu obișnuiesc să țină post, în timp ce 6% au ținut post negru, arată un sondaj IRES. Pe de altă parte, doar 87% dintre ei știu ce anume sărbătoresc creștinii de Paște.
Din totalul participanților la sondaj, 98% spun că obișnuiesc să sărbătorească Paștele, dar, cu toate acestea, doar 87% dintre ei știu ce anume sărbătoresc creștinii de Paște.
Cei mai mulți dintre intervievați (92%) spun că tradițiile de sărbători sunt importante sau foarte importante pentru ei. Două treimi ale respondenților spun că există obiceiuri tradiționale de Paște specifice zonei în care locuiesc, iar, dintre acestea, cel mai des menționate de participanții la studiu sunt: mersul la biserică (31%), vopsirea ouălor (20%), mersul la udat (7%) și sacrificarea mieilor (7%).
83% dintre intervievați spun că obișnuiesc să participe la slujba de Înviere; dintre aceștia, 72% spun că vor participa și în acest an la această slujbă religioasă. Cei care obișnuiesc să participe la slujba religioasă din Duminica Paștelui se regăsesc în eșantion în proporție de 56%.
Din totalul intervievaților, 16% obișnuiesc să urmărească la televizor slujbe religioase în transmisiune directă duminica, 8% cu ocazia sărbătorilor, iar 36% mai rar. 4 din 10 respondenți, însă, spun că nu fac acest lucru niciodată.
Trei sferturi ale respondenților spun că vor merge să ia paști de la biserică anul acesta; în același timp, un sfert s-au spovedit deja, iar un alt sfert urmează să o facă, în timp ce o jumătate fie nu practică acest obicei (17%), fie nu o va face cu această ocazie (32%). Dintre persoanele care s-au spovedit deja, 85% spun că s-au și împărtășit.
45% dintre intervievați declară că au ținut post anterior momentului realizării studiului, în timp ce 18% spun că urmează să țină post fie în Săptămâna Mare, fie doar în Vinerea Mare. În același timp, 15% spun că nu obișnuiesc să țină post, iar 22% nu au făcut-o și nu o vor face cu ocazia acestor sărbători pascale. Post negru au ținut 6% din totalul intervievaților, o treime dintre aceștia făcând asta timp de o zi, o altă treime pentru două până la șapte zile, în timp ce o cincime dintre respondenți spun că au ținut post negru pentru mai mult de o săptămână.
Cum îşi petrec românii sărbătorile de Paşte
Cei mai mulți dintre intervievați spun că anul acesta vor petrece sărbătorile pascale acasă – 75%, în timp ce alți 16% vor sta acasă, dar vor face vizite, iar 5% vor pleca într-o minivacanță. 3% dintre respondenți vor petrece aceste sărbători la locul de muncă.
Dintre respondenții care vor sta acasă și vor fi liberi de sărbători, 68% spun că vor primi pe cineva în vizită. Cel mai frecvent, acești musafiri sunt membri ai familiei apropiate – 70%, alte rude – 44% sau prieteni apropiați – 35%.
Cei mai mulți dintre respondenții care pleacă într-o minivacanță aleg destinații din țară, în vizită la prieteni sau rude (51%), în timp ce 18% se vor caza la o pensiune sau la un hotel din țară. Alți 19% dintre participanții la studiu care vor face o excursie și rămân în țară vor merge în altă parte.
Doar 12% dintre cei care vor pleca undeva spun că merg în străinătate, câte 6% alegând să își viziteze prietenii sau membrii familiei, respectiv să se cazeze la o pensiune sau la un hotel.
Buget şi consum de Paşte
Majoritatea respondenților spun că bugetul familiilor lor pentru masa de Paște este de 500 de lei sau mai mic (9% - sub 100 de lei, 50% - 100-500 lei). Pentru un sfert dintre respondenți, bugetul se situează între 501 și 1000 de lei, în timp ce pentru familiile unuia din zece intervievați, suma va depăși 1000 de lei. Jumătate dintre intervievați (52%) apreciază că banii pe care îi au pentru sărbătorile pascale le vor ajunge pentru tot ceea ce au nevoie, în timp ce 29% spun că le vor ajunge, dar va fi nevoie să se restrângă puțin. Unul din zece intervievați spune că nu îi vor ajunge și va trebui să renunțe la multe produse, în timp ce 6% spun că nu le vor ajunge nici pentru strictul necesar.
Cei mai mulți dintre respondenți (47%) apreciază că anul acesta vor cheltui la fel de mulți bani precum anul trecut pentru cumpărăturile de Paște, în timp ce 27% consideră că vor cheltui mai mult, iar 21% că vor cheltui mai puțin.
Aproximativ patru din zece intervievați spun că vor cumpăra carne de miel cu ocazia acestor sărbători, iar suma pe care o alocă cei mai mulți în acest scop este de până la 200 de lei (34% vor cheltui maxim 100 de lei, iar 39% între 101 și 200 de lei). 16% dintre intervievați intenționează să cheltuie o sumă mai mare de 200 de lei în acest scop.
În 95% dintre gospodării vor exista ouă vopsite cu ocazia acestor sărbători pascale, în cele mai multe cazuri (92%) acestea fiind vopsite în gospodărie. Culorile în care vor fi vopsite ouăle din cele mai multe gospodării sunt roșu (99%), galben (46%) și verde (42%). Șase din zece respondenți care spun că în gospodărie se vor vopsi ouă spun că preferă să folosească în acest scop vopsea din comerț, în timp ce 16% folosesc doar metode tradiționale, iar 23% folosesc atât vopsea din comerț, cât și metode tradiționale pentru vopsirea ouălor.
Aproximativ șase din zece respondenți declară că vor face acasă prăjiturile pentru perioada sărbătorilor pascale (58%), pe când o cincime dintre ei spun că vor cumpăra prăjituri de la diverși producători, iar 18% declară că vor face și una, și alta. 4% dintre cei intervievați nu vor avea prăjituri de Paște, anul acesta.
Prime de Paște vor primi, conform declarațiilor lor, 15% dintre persoanele participante la cercetare, iar aproximativ o treime dintre respondenți (32%) spun că nu urmează să li se ofere prime. Pentru aproape jumătate dintre cei intervievați nu e cazul să se discute despre prime (nu lucrează sau alte situații) – 47%. Aproape șase din zece respondenți care știu că urmează să primească prime de Paște se așteaptă ca acestea să fie la fel de consistente ca și în anii anteriori (59%).
Despre faptul că atât catolicii, cât și ortodocșii, sărbătoresc Paștele anul acesta la aceeași dată știu 70% dintre participanții la studiu, iar dintre cei 30% rămași – jumătate nu știu când sărbătoresc catolicii Paștele, iar jumătate cred că îl sărbătoresc înainte (7%) sau după Paștele Ortodox (8%). Mai mult de trei sferturi dintre intervievați (78%) cred că Paștele ar trebui sărbătorit la aceeași dată de catolici și ortodocși.
Sondajul a fost realizat anul trecut, pe un eșantion de 1.084 indivizi de peste 18 ani. Eroarea maximă tolerată este de ± 3%. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național.
- Etichete:
- paste
- sondaj ires
- sondaj paste romani
- romanii despre paste
- sondaj ires paste 2017
- ce se sarbatoreste de paste
- buget romani masa de paste
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News