Majoritatea românilor ştiu că de Paşte sărbătoresc Învierea lui Iisus, însă 5% dintre ei spun că această sărbătoare creştină este legată de naşterea Mântuitorului, potrivit unui sondaj IRES care mai arată că 85% dintre intervievaţi susţin că participă, în mod obişnuit, la slujba de Înviere, scrie Mediafax.
Trei sferturi dintre respondenţi vor merge, şi în acest an, la această slujbă, mai puţini (59%) fiind cei care obişnuiesc să meargă la biserică în ziua de Paşte, conform aceleiaşi cercetări.
O treime dintre români spun că în zona în care locuiesc există obiceiuri tradiţionale de Paşti, mai relevă sondajul.
În acest context, peste trei sferturi dintre respondenţi (78%) spun că vor merge, în acest an, să ia Paşti. De asemenea, unul din cinci respondenţi s-a spovedit deja, 40% susţin că urmează să o facă, iar 39% recunosc că nu practică acest obicei.
Totodată, aproape 70% dintre români spun că ţin post: 9% declară că ţin tot Postul Paştilor, 45% recunosc că obişnuiesc să postească doar în zilele de miercuri şi vineri, iar 14% vor să postească în Vinerea Mare. Procentul celor care susţin că nu obişnuiesc să ţină post, 29%, este în uşoară creştere faţă de anii precedenţi.
Cercetarea a vizat şi meniul românilor de Paşte. Astfel, 43% dintre respondenţi spun că în familia lor se face de fiecare dată pască, iar 45% consumă miel cu ocazia Paştilor. Totodată, 42% intenţionează să cumpere miel în acest an. Peste 20% dintre cei chestionaţi vor cheltui pentru mielul din acest an între 200 şi 249 de lei, iar 14%, peste 300 de lei.
De Paşte, cea mai consumată băutură este vinul de casă (48%), urmată de bere (15%) sau ţuică (9%). Pe de altă parte, 16% dintre cei chestionaţi susţin că în familia lor, de Paşti, nu se consumă băuturi alcoolice, arată sondajul.
Marea majoritate a respondenţilor, mai precis 95%, vopsesc şi în acest an ouă pentru Paşte, iar în privinţa desertului, peste 67% spun că vor face prăjituri cu această ocazie.
Pe de altă parte, perspectiva financiară în acest an este una mai optimistă având în vedere că procentul celor care spun că banii pe care îi au pentru Paşte le vor ajunge pentru tot ceea ce este necesar este cel mai mare din ultimii patru ani - 38% în 2013 faţă de 22% în 2011, arată aceeaşi cercetare.