Masă, cazare la pensiune și un salariu de 1.250 de lei. Cu asta încearcă să atragă o firmă din Braşov 300 de şomeri din Vaslui, dispuşi să se mute şi să lucreze la fabrica lor din industria constructoare de mașini. Reprezentanții acesteia s-au întâlnit față în față cu pontențialii angajați, 50 la număr.
„În Braşov, în momentul de faţă, sunt destul de multe oportunităţi pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă şi cu atât mai mult pentru cei care vin din zone mai slab dezvoltate economic”, spune Daniela Crişan, reprezentantul unei firme de recrutare.
Doar că oamenii nu s-au lăsat convinși să renunțe la câmpie în favoarea munților ca să fie operatori pe linia de fabricație în industria constructoare de mașini.
Iată și părerile oamenilor:
„Noi nu putem, ne-am învățat cu munca câmpului cu munca la noi la țară”.
„Cu 12 milioane murim de foame cu 3 copii acasă”.
„Salariul pe care mi-l doresc eu ar fi la două mii”.
„Salariu e în jur de 1.250 de lei și poate crește cu ore suplimentare și cu prime în funcție de rezultate. De asemenea, primesc bonuri de masă”, afirmă Dieter Rizea, angajator.
Alex, un tânăr de 19 ani din comuna Ferești, este pe lista scurta a celor care au acceptat să se mute la Braşov cât timp asta îi va asigura un venit lunar fix.
„Am lucrat și cu ziua, am lucrat și aci, și la noi în comuna și în altă parte. 50 de lei (n.r.-plăteau) pe zi”, spune Alex Buhăiescu.
Un motiv pentru care oamenii nu se înghesuie la muncă sunt ajutoarele sociale de la stat.
„Sunt înscriși în căutarea unui loc de muncă la AJOFM, negăsind deocamdată un loc de muncă beneficiază de legea 416, de acele alimente de la Uniunea Europeană”, spune Artenie Sebastian, primarul comunei Ferești.
La AJOFM Vaslui sunt înscrise peste 16.500 de persoane care beneficiază de ajutor social. Chiar şi în aceste condiţii, doar șase șomeri au acceptat oferta angajatorului din Brașov.