Deși are o rată a șomajului sub media europeană, România are o problemă acută privitoare la șomajul în rândul tinerilor, arată datele oficiului european de statistică, Eurostat.
Rata șomajului în luna octombrie 2016, ajustată sezonier, s-a cifrat în luna octombrie la un nivel de 5,8%, inferior mediei europene EU28, situate la 8,3%, potrivit datelor furnizate joi de Eurostat.
Cifrele indică o scădere a șomajului față de aceeași perioadă din 2015, în condițiile în care rata șomajului pentru luna octombrie 2015 era de 6,6%. Aceasta semnifică o micșorare cu 91.000 a numărului șomerilor.
Cea mai mare rată a șomajului a fost întâlnită în octombrie 2016 în Spania (19,2%). Această țară este urmată de Croația, Cipru, Portugalia cu rate cuprinse între 10% și 12%. Cea mai mare rată pare a fi însă cea a Greciei, în jurul valorii de 23%. Pentru luna octombrie 2016, Grecia nu a făcut publice cifrele privind șomajul, ultimele date fiind din august 2016 (23,4%).
Valorile minime ale ratei șomajului au fost întâlnite în Islanda și Cehia, acestea fiind în plaja 2%-3%.
România are o problemă însă cu șomajul în rândul tinerilor, sub 25 de ani, fapt ce arată fie o reținere a angajatorilor de a angaja personal tânăr, fie o predispoziție redusă a acestora de a pleca în alte țări europene, în căutarea unui loc de muncă, similar adulților.
Potrivit Eurostat, rata șomajului printre tineri era de 20,4%, cu două puncte procentuale peste media UE 28 de 18,4%.
Cea mai mică rată a șomajului în rândul tinerilor se întâlnea în luna octombrie în Islanda și Germania, acestea fiind în marja 5%-6%.
Rata șomajului reprezintă ponderea șomerilor în populația activă, estimată în România la 8,8 milioane persoane. Rata mică a șomajului din România este explicată de faptul că o bună parte a românilor fără loc de muncă preferă să își caute o slujbă în afara granițelor, fără a se înscrie la oficiile de șomaj.