Ioana Bogdan pare candidatul ideal pentru orice companie farmaceutică. La 23 de ani, este pe punctul de a termina a doua facultate şi are ceva experienţă, după ce a făcut practică într-un spital din Paris. Cu toate acestea, i-a luat doi ani să-şi găsească de muncă, deocamdată, pentru o perioadă de probă.
„În foarte multe locuri am trimis nenumărate CV-uri, am mers la interviuri. Companiile cer experienţă de muncă”, spune tânăra.
A încercat să capete experienţă ca voluntar, pe perioada studiilor, aşa cum recomandă patronii.
„Una dintre formule e voluntariatul, o altă formulă este practica făcută în timpul facultăţii, dacă vorbim de studenţi, dar acea practică serioasă, făcută pe bune, în companii, nu obţinerea unei adeverinţe prin care dovedeşti că ai făcut practică”, spune Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători.
Patronii sunt pretenţioşi chiar şi cu străinii veniţi să muncească în România.
Sunt şi companii care acceptă tineri direct de pe băncile şcolii, dar şi aici concurenţa este acerbă.
„Dacă sunt vreo 500 de aplicanţi pentru un job, 30 sunt chemaţi la interviu, din care vin 25. Din 25 de persoane se angajează o persoană”, spune Alina Amza, HR manager în cadrul unei companii.
Oficialii Ministerului Muncii susţin că acest sistem se va schimba, graţie unui program pe bani europeni dedicat tinerilor, în valoare de 470 de milioane de euro. Cei fără un loc de muncă pot deja să intre pe site-ul garantiipentrutineri.ro, ca să se înscrie la un stagiu de pregătire sau pentru un job.
„Pentru cursurile de ucenicie, angajatorii vor primi pe lună 250 de euro şi 300 de lei, pentru o perioadă între unul şi trei ani, iar pentru stagii de specializare, 300 euro pe lună şi 750 de lei. Angajatorii care angajează tineri din grupul ţintă vor primi o subvenţie de 200 de euro şi 500 de lei pe lună pentru fiecare angajat pe o perioadă de un an”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Muncii.
În prezent, rata şomajului în rândul tinerilor români a depăşit 23%, peste media europeană, care este de 21,9%.