Aglomeraţia din oraş determină autorităţile din Cluj-Napoca să ia măsuri speciale de reducere a traficului. De la 1 ianuarie, două treimi din locurile de parcare din zona centrală dispar, tarifele se dublează, iar abonamentele de parcare sunt eliminate. Autorităţile vor astfel să-i determine pe clujeni să renunţe la maşinile personale şi să folosească mai mult transportul în comun. Pentru a se asigura că toată lumea respectă noile reguli, o echipă specială a Poliţiei Locale va păzi locurile de parcare din centrul oraşului.
Să găseşti un loc de parcare în centrul Clujului, la o oră de vârf, e aproape imposibil.
„Destul de greu. A trebuit să mă duc pe la vreo trei parcări. Am aşteptat aici jumătate de ceas. Eu mă gândesc să mă duc cu bicicleta sincer”, spune un tânăr.
Cu toate acestea, peste o lună de zile, numărul locurilor de parcare din centrul oraşului va fi redus cu două treimi. De cele aproape 1.070 de locuri de parcare disponibile după 1 ianuarie 2017 se vor ocupa cinci agenţi de la Poliţia Locală. Pe modelul adoptat de alte state europene, poliţiştii vor amenda fiecare abatere de la noua legislaţie. Poliţiştii locali vor fi echipaţi cu aparate speciale care vor verifica în câteva secunde valabilitatea tichetului de parcare.
„Verificarea se referă la faptul de a ne asigura că toate maşinile care aleg să se parcheze în zona ultracentrală a Clujului, în zona istorică de bază îşi asumă şi tarifele pe care Consiliul Local le-a aprobat ”, spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca.
Practic, începând de la 1 ianuarie, tariful pentru o oră de parcare în centrul oraşului va fi patru lei. Maşinile nu vor putea staţiona mai mult de trei ore pe un loc de parcare.
„Mi se pare ok ideea. În trei ore chiar îţi poţi rezolva problema”, afirmă un bărbat.
„Cu siguranţă dacă s-a ajuns la concluzia asta sunt care parchează de dimineaţa până seară ori poate mai mult, îşi lasă maşina o săptămână pe un loc de parcare unde ocupă un spaţiu pe care ar putea să parcheze alţii care au nevoie de 5, 10 minute, o jumătate de oră”, adaugă un tânăr.
Zona centrală a oraşului Cluj-Napoca cuprinde 22 de străzi. În acest moment, 30 de poliţişti locali deservesc parcările din întreg oraşul.