„Mii de oameni au lucrat aici la ceea ce ei credeau că va deveni al doilea sistem de irigaţii din Europa, ca mărime. Iar aceste motoare precum şi rămăşiţele barajului sunt singurele dovezi care mai amintesc de acea perioadă”, transmite corespondentul Digi24 Georgiana Ciurea.
În 1983, un sistem de irigaţii complex a început să fie construit în comuna gălăţeană Suhurlui. Zeci de comune din judeţul Galaţi şi-ar fi irigat astăzi pe bani puţini culturile dacă proiectul era dus la capăt. Lacul de acumulare ar fi fost unul impresionant: 1.000 de hectare.
„Pe aici intra apa şi ieşea apa. Pe jos intra apa, pe sus ieşea apa şi pleca înspre canalele principale”, spune un localnic.
Fermierii locali oftează şi acum.
„Era cel mai bun, treabă era să fi fost.
Nu a mai fost şi nici nu ştiu dacă o să mai fie”, spun localnicii.
Marele şantier s-a închis în 1995, când sistemul de irigaţii era construit în proporţie de 80%. Lucrarea abandonată a intrat în proprietatea primăriei Suhurlui. Edilii nu au avut bani să continue sistemul. Au folosit însă piatra rămasă, ca să asfalteze uliţele.
Sincron Gigi Ţuţu, primar comuna Suhurlui: Am putut să o cărăm noi pe străzile comunei care erau vai mama lor.
Sistemul fusese proiectat să ude 65.000 de hectare din suprafaţa irigabilă a judeţului Galaţi, adică jumătate din terenuri.