Sistem de creare a unui profil psihologic în 5 minute, dezvoltat de o echipă de români
Data publicării:
Un sistem de creare a unui profil psihologic în 5 minute cu ajutorul unei aplicaţii software şi a unei tablete - proiectul câştigător al primei ediţii a concursului PatriotFest - a fost prezentat de organizatorii competiţiei studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru a-i încuraja să se înscrie cu proiecte la a doua ediţie.
Sistemul MindMi a fost gândit de fizicianul Dumitru Grigore şi apoi dezvoltat cu ajutorul unei firme clujene condusă de Alexandru Galoş. Cei doi au participat cu acest produs, care este deja creat, la PatriotFest, primul concurs naţional de inovare având ca obiectiv o mai bună pregătire a securităţii naţionale pentru provocările viitoare prin atragerea resurselor de inovare româneşti.
„Este un sistem psihometric inedit care, spre deosebire de alte instrumente de evaluare psihologică, tradiţionale, care presupun chestionar de autoraportare, utilizează răspunsul electro-dermal la o stimulare subtilă cu un anumit semnal electric”, a explicat pentru AGERPRES Dumitru Grigore.
Practic, persoana pentru care se doreşte realizarea profilului psihologic cu ajutorul acestui sistem se aşează în faţa unei tablete pe care va pune ambele palme, fiind astfel scanată timp de patru minute şi jumătate.
„Cam 20 de interogări pe secundă se fac sistemului nervos în acest timp. Practic downloadăm încărcătura informaţională a scoarţei cerebrale, exact pe principiul internetului. Pachetul de date primare se supune apoi unor algoritmi de procesare avansată şi finalul este un profil psihologic complet pe toate dimensiunile utilizate în mod curent în psihologie privind sistemul emoţional afectiv, partea cognitivă, dar şi aspectele subtile ale interacţiunii între persoane”, spune fizicianul.
Rezultatul afişat de computer constă în texte şi diagrame care sunt interpretate cu acurateţe, sistemul MindMi putând oferi inclusiv date despre compatibilitatea dintre două sau mai multe persoane şi gradul în care aceste vor putea colabora într-un anumit proiect.
Autorul sistemului susţine că persoana al cărei profil este realizat poate prin acest sistem să afle lucruri noi despre ea însăşi, ceea ce ar putea să o ajute să se dezvolte.
Dumitru Grigore a lansat deja pe piaţă acest produs, dar spune că participarea la PatriotFest i-a dat încrede că ceea ce face trebuie continuat.
Proiectul a fost prezentat vineri în Aula Magna al Universităţii Babeş-Bolyai, precum şi la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, cu ocazia unei informări a cercetătorilor şi studenţilor despre lansarea celei de-a doua ediţii a concursului PatriotFest.
„Este foarte important să arătăm că încercăm să păstrăm un dialog permanent cu cei care au câştigat în cadrul primei ediţii. Pe parcursul anului 2018 vom încerca să organizăm două forumuri la care vom invita câştigătorii ediţiei I şi participanţii la a doua ediţie, dar şi să invităm persoane reprezentative pe domeniile de concurs din cadrul instituţiilor noastre care să le spună concurenţilor care sunt nevoile şi dorinţele noastre. Cel mai important aspect este de a crea această platformă de dialog între instituţiile noastre şi cei care au preocupări, mai ales că astăzi limita dintre utilizarea civilă şi cea militară a unui produs este extrem de sensibilă”, a declarat reprezentantul Ministerului Apărării Naţionale şi coordonator al acestui proiect, lt. col. Marian Vatavu.
Concursul naţional PatriotFest este organizat de MApN, MAI, SRI, STS, SPP în parteneriat cu asociaţia New Strategy Center. Inovatorii români, din ţară şi din străinătate, sunt invitaţi să-şi prezinte inovaţiile sub formă de prototipuri funcţionale în patru domenii: agilitatea cunoaşterii, optimizarea performanţei umane, siguranţa pericolului şi creativitate pentru securitate.
Scopul concursului este creşterea gradului de transfer a inovării din domeniile privat şi academic către securitatea naţională şi încurajarea proiectelor de inovare privată şi academică prin valorificarea rezultatelor în România.