Sindromul vacii pierdute. Şi-a cumpărat 51 de vite din Austria şi a descoperit că sunt sălbatice
„Vorbii frumos cu ele, păreau că vin încoace şi odată se întoarsără şi o luară prin nişte borci dinăstea şi nişte lăstăriş ce era, eu n-am văzut niciodată aşa ceva câtă forţă poate să aibă în ele”, a spus fermierul.
De atunci au trecut două zile. Nici vorbă ca vreunul din animale să se mai întoarcă.
„Nu putem să ne apropiem de ele şi le lăsarăm...încercărăm la taure cu un lanţ şi îl băgai pe belciug şi sări în sus şi scăpă. Cum credeţi că vor fi prinse? Nu ştiu, nu pot să îmi dau seama”, a adăugat fermierul.
„Cum te apropii de ele, cum fug. Nu ştiu că oamenii spun că sunt periculoase, care au descărcat dar eu nu am de unde să ştiu că cum te apropii cum te-a simţit cum o ia la fugă”, a adăugat fermierul.
Proprietarul amenajase ţarcul, a aşteptat sosirea vacilor din Austria, însă nu-şi închipuia că de tot se va alege praful, în doar câteva ore.
„Am încercat şi ieri până azi noapte şi azi mai multe echipe. Şi nu aţi reuşit niciuna? Nu, nu. Este o rasă semisălbatică, se numeşte Angus , e o rasă de carne”, a spus Gheorghe Grigore, propietarul fermei.
În comună s-a creat şi un comandament local, din care fac parte poliţişti, angajaţi ISU şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, însă fără rezultat.
”Acestea pot ataca oamenii şi animalele din zonă. Ne-am deplasat împreună cu comisarii gărzii de mediu şi de câteva ore încercăm să le identificăm dar sunt dispersate pe o rază foarte mare în pădure şi nu am reuşit identificarea acestor animale”, a spus Cătălin Tutilescu, comisar şef la Garda de Mediu Mehedinţi.
Proprietarul vacilor s-a gândit inclusiv la varianta tranchilizării acestora.
„Nu ştiu cum se procedează, am luat legătura cu o firmă, nu au dozele necesare pentru animale, au doze mai mici”, a mai spus Gheorghe Grigore.
Autorităţile spun că pot doar să monitorizeze situaţia, deoarece nu au cadrul legal pentru a interveni. Rezolvarea situaţiei este de datoria proprietarului. Măcar atât: omul nu poate fi tras deocamdată la răspundere, pentru că deşi nărăvaşe, vacuţele nu au produs până acum nicio pagubă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News