Sindicaliştii vor ca salariul minim brut să crească până la 1.200 lei în 2016, de la 800 de lei cât este acum. Cu acest lucru sunt de acord şi patronatele, dar numai dacă scad contribuţiile pentru angajaţi.
„Am cerut Ministerului finanțelor să înțeleagă că dacă reducem costul forței de muncă, fiscalitatea, prin reducerea CAS și înăsprim pedepsele pentru munca la negru, acest flagel poate fi controlat”, a declarat Dan Matei Agathon, vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale din România.
Discuţiile s-au complicat însă când sindicaliştii le-au cerut guvernanţilor reintroducerea contactului colectiv de muncă unic la nivel naţional. Patronatele nici nu vor să audă de această variantă. Spun că în afară de Belgia, niciuna din ţările Uniunii nu a inclus acest lucru în legislaţia muncii, aşa că nici România nu ar trebui să o facă.
„Nici nu se pune în discuție să intrăm într-un moratoriu atâta timp cât aceste probleme urgente nu sunt rezolvate”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.
Cea mai mare problemă acum este creşterea salariilor din sectorul sanitar.
„Nu ne-ar mulţumi nici 100%, dar faptul că vin cu ceva e un lucru important. Noi ne gândim la 40%, dar să meargă treptat, cu mai mult pentru cei care au mai puțin și să se ducă până la 25% pentru cei care au salariile mai mari”, a susținut Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.
Dacă negocierile nu decurg conform aşteptărilor, peste 10.000 de angajaţi din sistemul sanitar vor protesta în stradă luna viitoare.