În sectorul IT din România lucrează aproximativ 100.000 de oameni, de la cei din call-centere, până la specialiştii angajaţi la subsidiarele giganţilor ca Microsoft, Oracle sau IBM. Sunt firme care au venit în România tocmai pentru că au găsit aici tineri mai bine pregătiţi decât în alte ţări.
Ari Meisel, consultant afaceri din SUA: „Sincer, cred că ajungeţi la un nivel de calitate mult mai ridicat în privinţa muncii în IT. Dacă vrei programatori sau designeri, Europa de Est se pare că este cea mai bună regiune pentru a obţine astfel de servicii”.
Un antreprenor din Bulgaria, însă, spune că românii cu afaceri în domeniul IT ar trebui să fie mai îndrăzneţi, dacă vor să concureze cu giganţii de peste Ocean. Christo Popov, antreprenor din Bulgaria: „Istoria şi geografia ne-au pus într-un loc în care aspiraţiile noastre sunt oarecum limitate. Ar trebui să avem aceleaşi aspiraţii cu cei din Silicon Valley”.
Pentru multe afaceri româneşti din IT, finanţarea poate fi o problemă majoră. Multe dintre ele se susţin din resurse proprii şi caută în permanenţă clienţi în străinătate.
Verne Harnish, consultant în afaceri din SUA: „Tehnologia îţi permite să ajungi oriunde în lume, oricând, din România. Nu trebuie să fii într-o piaţă mare, ca cea americană, ca să faci afaceri acolo”.
Industria IT din România va continua să se dezvolte într-un ritm alert, au apreciat specialiştii prezenţi la o conferinţă a liderilor din afaceri organizată de revista Forbes.
Anul trecut, sectorul IT&C a ajuns să aibă o pondere de 6 la sută din Produsul Intern Brut, mai mult chiar decât agricultura. Asociaţia Patronală a Industriei de Software estimează că, în câţiva ani, IT-ul va ajunge să deţină 10% din PIB.