Senatul scutește de impozit toți pensionarii. Explicația: Au mâncat salam cu soia

Data actualizării: Data publicării:
batrani pensionari GettyImages-479114466

Senatorii au votat astăzi pentru ca toate pensiile să fie scutite de impozit. Nu doar cele mici, ca până acum, ci şi pensiile uriaşe. Liberalii s-au opus şi au spus că legea este populistă, dar social-democraţii le-au răspuns că pensia este un drept câştigat, care nu trebuie dijmuit de stat.

batrani pensionari GettyImages-479114466

”Bătrânii noștri au mâncat salam cu soia, au primit pâine, zahăr, ulei și făină cu porția, pe cartelă, au stat în frig punându-și o haină în plus pe ei, în multe localități distribuția energiei electrice fiind doar patru ore dintr-o zi, ani la rând și au achitat întreaga datorie la FMI de peste 10 miliarde de dolari. Bâtrânii noștri nu ne-au lăsat datorii. Din contră. Au cotizat și pentru pensiile decente la care sperau și nu s-au plâns”. Astfel își justifică senatorul ALDE Cristiana Anghel, inițiativa legislativă al cărei autor principal este, conform căreia toți pensionarii ar urma să fie scutiți de plata impozitului pe pensii.

Nota de fundamentare semnată de Cristiana Anghel menționează ”bătrânii noștri” care au construit ”tunelul Bumbești-Livezeni, autostrada București - Pitești, Casa Poporului, centrala atomoelectrică” dar și multe alte obiective industriale realizate până în 1990 și enumerate pe larg de ea. Cristiana Anghel crede că pensionarii au ajuns bătaia de joc a guvernanților ce suferă de „gerontofobie”.

Alături de senator și-au pus semnăturile pe această inițiativă alți 100 de senatori, membri ai ALDE, PSD, UNPR, LC. Propunerea își dorește abrogarea articolului din Codul Fiscal conform căruia pensionarii plătesc un impozit de 16% pentru suma de bani ce depășește 1.050 de lei, diminuată cu contribuția la asigurări de sănătate. Potrivit actualului Cod Fiscal pensiile mai mici de 1.050 lei nu se impozitează. În plus legea prevede că suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei se majorează cu 50 de lei în fiecare an fiscal, până ce plafonul neimpozabil ar ajunge la 1.200 lei.

Măsura legislativă adoptată marți ar intra în vigoare la 1 ianuarie 2017 dacă va fi adoptată de deputați.

Proiectul modifică şi baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice cu venituri din pensii şi de cele care primesc indemnizaţii pentru incapacitate temporară  de muncă, ca urmare a unui accident de muncă. Astfel, potrivit modificărilor aduse în comisia de buget-finanţe, plata contribuţiei de asigurări de sănătate la pensii se va face de la bugetul de stat, nu din venitul persoanei.

Guvernul este împotrivă

Adoptarea unei astfel de măsuri va dezechilibra semnificativ bugetul de stat. Potrivit Guvernului, măsura va aduce bugetului de asigurări sociale de stat un deficit de 2,2 miliarde lei, respectiv aproximativ 500 milioane euro sau 0,3% din Produsul Intern Brut. Cei peste 2 miliarde de lei se vor adăuga celor 18,3 miliarde lei deficit anul trecut, sumă la rândul ei în creștere cu 5 miliarde lei față de deficitul din 2014.

Scutirea nu va ajuta pensionarii săraci, ci pe cei cu pensii mari și medii. Aceasta deoarece cei cu pensii mici, sub 1.050 de lei oricum nu plăteau impozit. Senatorul PNL Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii, crede că mai degrabă trebuie scutite de impozit pensiile mai mici de 1.500 de lei. ”Pentru cine scutim noi impozitul? Pentru cei cu pensii mici? Pentru că ei au acest impozit scutit. Sunt 3,8 milioane de pensionari cu pensii sub 1.000 de lei, cum acceptați acest lucru? Acești bătrâni vor rămâne cu aceeași pensie, iar cei cu 100 de milioane (10.000 lei noi – n.red.) vor avea bani în plus", a spus marți Mariana Câmpeanu.

Ea a propus un amendament de ridicare a plafonului de scutire de impozit de la 1.000 de lei la 1.500 de lei, însă a fost respins de plen. 

În România sunt peste cinci milioane de pensionari, dintre care mare parte sub 900 de lei pe lună, echivalentul pensiei medii. Există însă şi pensionari fericiţi. Vorbim de foşti bancheri sau magistraţi ale căror pensii sunt de câteza zeci de mii de lei pe lună.

Cea mai mare pensie din România este de 28.825 de lei, şi este încasată de un fost magistrat care locuieşte în Bucureşti. Vorbim de suma brută. Dacă scădem contribuţia de sănătate de 5,5% şi impozitul pe venit de 16%, atunci realizăm că pensionarul încasează 22.628 de lei pe lună (5.017 euro). Acum dacă măsura propusă de Cristiana Anghel va trece de Camera Deputaților fericitul pensionar va încasa în plus fostul impozit pe pensie, cifrat la 4.300 de lei, însă pensionarii cu pensii mai mici de 1.050 de lei vor încasa tot atât.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...