Şedinţa extraordinară a CGMB nu a avut loc din lipsă de cvorum. Reacția primăriei
Şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în care primarul Capitalei Gabriela Firea şi preşedinţii Consiliilor de administraţie şi directorii generali ar fi trebuit să prezinte situaţia economică a companiilor municipale şi a RADET şi ELCEN, nu s-a ţinut din lipsă de cvorum. Grupurile PSD, ALDE şi PMP au boicotat pentru a doua oară o şedinţă convocată de opoziţie.
PNL acuză lipsa de transparenţă a PSD şi spune că aceste companii municipale nu funcţionează ca un holding, ci fiecare companie ca o „mică feudă”, în timp ce USR susţine că a atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti, care a respins acţiunea împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.
„Am vrut să dăm o şansă doamnei primar şi PSD să prezinte oamenilor ce este cu aceste firme. Celor 22 de companii înfiinţate anul trecut le-a dat nu mai puţin de 200 de milioane de euro. Pentru asemenea sumă, era normal ca doamna primar să vină în faţa noastră şi a dumneavoastră să prezinte managementul acestor companii, să ştim cine sunt acei directori. Noi până acum nu am văzut nici măcar un CV al acestor oameni, să vedem cine sunt cei din Consiliul de Administraţie şi ce are de gând să facă mai departe cu aceste firme. În lipsa informaţiilor, noi am solicitat special această şedinţă ca să dăm şansa să transparentizeze – că vorbeşte foarte mult despre transparenţă – şi să arate bucureştenilor ce vrea să facă. Până în acest moment, nu a venit, nu s-a asigurat majoritatea, iar directorii nu se ştie cine sunt şi ce urmăresc”, a declarat consilierul general PNL Ciprian Ciucu.
El descrie companiile drept „mici feude”, spunând că nu funcţionează, de fapt, ca un holding şi mai ales, nu au fost înfiinţate pe baza unor analize şi justificări economice.
La rândul său, liderul USR Bucureşti, Roxana Wring, a spus că, deşi companiile municipale au fost înfiinate cu promisiunea că Bucureştiul va deveni o capitală europeană care oferă servicii de calitate, acest lucru nu se va întâmplă, fiindcă ele funcţionează în haos, unele având probleme cu angajaţii.
„În tot atât timp, serviciile, precum Administraţia Străzilor, au funcţionat pe avarie, precum şi ALPAB. Scopul cu care ele au fost înfiinţate, cum ar fi o calitate mai bună a vieţii în Bucureşti, din păcate nu va fi atins, iar noi invităm cetăţenii să reclame acest lucru pentru că ele au fost înfiinţate în numele lor şi cu banii lor”, a spus Roxana Wring.
În replică, Primăria Capitalei arată că „aşa-zisa” şedinţă de luni a Consiliului General este doar un exerciţiu de imagine al consilierilor PNL şi USR.
Aceștia „nici măcar nu au catadicsit să fie prezenţi, dintre cei 23 de semnatari ai convocatorului în sală fiind doar 14 (...). Întrucât documentul intitulat 'Convocare', la rubrica 'Ordinea de zi' nu conţine nici măcar un proiect de hotărâre, aşa-zisa şedinţă nu poate fi considerată ca fiind convocată cu aplicabilitatea art. 39 alin. (2) din Legea 215/2001, prin urmare nu poate avea loc”, precizează PMB, într-un comunicat de presă.
Conform PMB, faptul că unii consilieri generali ai PNL şi USR au ales să ignore punctul de vedere formulat de prefectul Capitalei, „afişat pe site-ul PMB şi transmis tuturor consilierilor generali în timp util, organizând o conferinţă ad-hoc în sala de şedinţe, se înscrie în linia generală a politicii promovate de cele două partide - de a se împotrivi proiectelor iniţiate de primarul general”.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News