Andrei Banaga are aproape 6.000 de hectare de culturi agricole în trei comune din sudul şi centrul judeţului Galaţi şi spune că nu va recolta mare lucru în toamnă.
Andrei Banaga, fermier: Porumbul a început să se usuce. El a fost afectat de secetă şi la fecundare, partea care a rămas are boabe mai mici şi o să se usuce mai devreme.
Şi în nordul judeţului Galaţi este aceeaşi situaţie. Gavrilă Tuchiluş a cultivat 1.300 de hectare de porumb şi se aştepta la o producţie de 8 tone pe hectar. Acum va culege mai puţin de trei tone pe hectar.
„Se văd frunzele care se usucă şi cred că în trei, patru zile, toată cultura este albă. Ce poţi să obţii dintr-un porumb care nici jumătate, uitaţi-vă nu s-a polenizat?”, spune un fermier.
Autoritățile din Galaţi spun că din cele 289.000 de hectare de culturi agricole, aproape 230.000 au fost distruse de secetă, iar pagubele se ridică la 80 de milioane de euro.
Floricel Dima, director Camera Agricolă Galaţi: Este un an extrem, extrem de dureros.
La nivel naţional, pagubele provocate de secetă depăşesc 2 miliarde de euro, susţine Asociaţia Producătorilor Agricoli.
Laurențiu Baciu, președinte Liga Producătorilor Agricoli: Orice lipsă de pe piață duce la scumpiri. Orice zi trece, cu temperaturi ridicate și fără precipitații, va îngroșa această sumă. Nu vom putea pregăti noul an agricol pentru că nu se poate pregăti terenul, nu se pot înființa culturile de toamnă.
Producătorii agricoli spun că o parte din vină o au şi meteorologii care au anunţat o primăvară ploiasă şi astfel fermierii n-au mai cultivat soiuri rezistente la secetă.
Ion Sandu, director ANM: Acuzaţiile sunt aberante şi numai în România se poate întâmpla aşa ceva. Unu: din martie-aprilie se ştia că iulie şi august va fi secetă în România şi acest domn Baciu, în 4 mai, recunoştea că a fost înştiiţat că va fi secetă în iulie şi august.