Se simplifică procedurile pentru românii care vor să înfieze un copil. Întregul proces va dura doar opt luni, faţă de 17 luni cât se aşteaptă acum. Legea Adopţiei a fost modificată, iar atestatul de părinte va fi valabil 2 ani. Autorităţile vor pune la dispoziţia viitorilor părinţi şi portretele copiilor greu adoptabili, cu fotografii şi filmuleţe. Statul are în grijă 58.000 de copii.
Simona Czudar şi-a dorit foarte mult un copil. Nu l-a putut avea, aşa că în 2008 a depus actele să înfieze unul. Cu greu a reuşit să devină mama unei fetiţe de 4 ani.
Simona Czudar: „S-au depăşit foarte mult termenele existente, de la atestare pana la încredinţarea, încuviinţarea copilului. Absolut toate termenele la care se face referire în această procedură. Lispa de transparenţă iarăși m-a deranjat foarte mult, că nu cunoșteam niciun moment care este situația dosarului. Mai mult decât atât nu știam, nu erau persoane care să-ți poată răspunde la aceste întrebări.”
Propria experienţă a motivat-o să pună pe picioare o asociaţie care a ajutat, până acum, la adoptarea a peste 1.000 de copii. Cu fiecare piedică întâlnită, Simona a semnalat statului ce nu e în regulă în sistem şi a contribuit, astfel, la actuala formă a legii.
Simona Czudar: „Este bine să avem o lege simplificată a adopțiilor, dar nu suficient, este foarte important ca oamenii aceștia să preia cât mai rapid modificările, să le pună în aplicare, să nu se întâmple ca acum 2 ani, ca să se lucreze după vechea lege a adopției, când noi avem reglementări de simplificare a ei. Este foarte important să ne ținem de lucrurile acestea și familiile să aibă o experiență pozitivă și copiii să ajungă cât mai repede în familii.”
Reprezentanţii Protecţiei Copilului sunt optimişti şi spun că noile proceduri exact asta vor face. De exemplu, durata procedurilor se reduce de la 17 la opt luni şi jumătate. Iar numărul formularelor scade şi el, de la 24 la 13. Părintele adoptator poate beneficia de concediu plătit 2 ani, ca să stea acasă cu copilul. Valabilitatea atestatului de adopţie se extinde de la 1 la 2 ani.
Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie: „Am mai redus numărul de zile necesare de a evalua familia de la 120 de zile la 90 de zile. Acum se analizează în profunzime capacitatea părintelui de a fi părinte, urmând ca acea potrivire, între copil și o familie care s-ar potrivi, să se facă pe anumite criterii pe care le analizează managerul de caz.”
În plus, au fost atestate mai multe ONG-uri care pot ajuta în procesul de evaluare.
Luminita Micliuc, președinte fundația Kiwi Casa Bucuriei: „Ce ne-am fi dorit este să se reducă gradul de rudenie până la care rudele trebuie conciliate. A rămas gradul patru de rudenie, ceea ce implică stră-străbunicii.”
58.000 de copii sunt în sistemul de protecţie specială, dintre care doar 3.250 sunt adoptabili. 1700 de familii aşteaptă, în acest moment, aprobarea unei adopţii.