Scriitor american: Bucureștiul, un oraş musculos şi lacom, dar fermecător
Data actualizării: Data publicării:
Unul dintre cei mai cunoscuţi autori de ghiduri de călătorie din lume face o pledoarie caldă pentru Bucureşti. Americanul Rick Steves a fost în vizită în Capitală şi s-a declarat fascinat de metropolă.
Rick Steves, scriitor şi jurnalist american: „Capitala României, Bucureşti, oraş cu aproape două milioane de oameni, este un hăţis întins de clădiri. Este musculos şi lacom. La început nu prea te încântă. Dar, la o privire mai atentă îşi dezvăluie farmecul.”
„Bucureştiul vuieşte de energie urbană. Vizitatorii sunt uimiţi de amestecul evident de arhitectură. E distractiv să rătăceşti pe străzi, cu privirea ridicată. Bazele acestui amestec arhitectual s-au pus la sfârşitul secolului al XIX-lea, imediat după ce România a devenit stat unitar pentru prima dată.”
Rick Steves, scriitor şi jurnalist: „În anii 1860, fără o familie regală care să ocupe tronul, românii îşi căutau un rege, care să îi conecteze cu marile capitale europene. Au găsit unul în Germania, unde un prinţ care căuta un tron a fost de acord să devină Carol I de România.”
„Regele Carol I şi-a adoptat noua patrie, unde a adus reforme din Occident, asigurând o reală independenţă pentru România. În timpul domniei regelui Carol, Bucureştiul a înflorit. A angajat arhitecţi francezi care să dea capitalei o înfăţişare romantică. Astăzi Calea Victoriei este o emblemă a perioadei Belle Epoque, în care Bucureştiul era considerat Micul Paris al Estului. Bulevardul dă în centrul vechi al oraşului, recent renovat. O zonă de interes arhitectual, cu străzi pietonale îmbietoare. Este zona fără maşini a oraşului. Aici localnicii se distrează şi se simt bine.”