De 8 luni, angajaţii Direcţiilor de Cultură din ţară nu mai pot da amenzi dintr-un motiv cel puțin absurd: nu există formulare tipizate cu noua denumire a instituției. Aceasta a fost schimbată în ianuarie din Ministerul Culturii, în Ministerul Culturii și Identității Naționale. Însă noile formulare cu regim special nu au fost trimise în teritoriu. Ca urmare, orice sancțiune aplicată poate fi contestată în instanță și devine nulă.
În ianuarie 2017, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, Ministerul Culturii devenea Ministerul Culturii și Identității Naționale. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, iar in teritoriu s-au trimis adrese prin care Direcțiile Județene pentru Cultură era înștiințate de modificare. Ce a uitat ministerul să facă este să trimită și formularele tipizate actualizate pentru procesele verbale de amendă.
"Acest formular se numește proces verbal de constatare și contravenție cu regim special editat de către Ministerul Culturii pentru fiecare județ în parte. Sunt formulare cu regim special, cu număr de înregistrare", a explicat Mircea Drăgan, directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare.
În lipsa unor formulare actualizate, cu noua denumire a ministerului, angajații Direcțiilor Județene pentru Cultură din țară pot să facă adrese sau plângeri penale, dar nu îi pot sancționa pe cei care încalcă legea.
"De peste 6 ani, hotelul Dacia din Satu Mare este într-o continuă degradare. Direcția Județeană pentru Cultură a sancționat în repetate rânduri administratorii imobilului. Ultima amendă - în ianuarie 2017, în cuantum de 8000 lei. De atunci, Direcția Județeană pentru Cultură nu mai poate lua nicio măsură din cauza formularelor neactualizate", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
"Noi am putea să dăm amenzi repetate pe această speță, dar nu mai putem. Suntem blocați pentru că nu mai putem să dăm amenzi pe lege, având în vedere că este nul de drept pe fond", susţine directorul Mircea Drăgan.
"În situația în care această denumire nu a fost modificată până în prezent, există riscul ca aceste procese și sancțiuni aplicate de către Ministerul Culturii și Identității Naționale să rămână fără efect, adică să fie contestate în instanță și, prin urmare, să fie anulate", a precizat avocatul Dana Cristina Nistor.
Absurdul situației nu îi mai surprinde în vreun fel pe locuitorii orașului Satu Mare.
"Ceea ce se întâmplă de obicei la noi: toate-s cu dosul în sus."
"Este un indiciu clar că lucrurile nu merg bine și birocrația a rămas cam aceeaşi."
"Aceste îmbârligături pe care le face politicul, care transformă o instituție în alta și care lasă la un moment dat loc liber arbitrariului și nesiguranței și nereglementării este la ordinea zilei."
Directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare spune că a sesizat problema fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, la o întâlnire comună avută la Râșnov, în luna martie. Au trecut 6 luni de atunci, dar nimeni nu a făcut nimic în acest sens.
Între timp clădirile de patrimoniu se degradează, sub ochii autorităţilor. Lipsa formularelor actualizate afectează toate direcţiile de cultură din ţară.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa