Unde-s mulţi puterea creşte. Asta şi-au spus oamenii unui sat din judeţul Alba care nu au mai aşteptat cu mâna întinsă ajutorul autorităţilor locale şi au pus osul la muncă. Gospodari din fire, ei au reuşit cu forţe proprii să schimbe faţa localităţii. În nouă ani au renovat biserica, căminul cultural, au construit un podeţ, un teren de fotbal în sat şi peste tot este foarte curat. Totul a fost posibil după ce localnicii s-au asociat şi au devenit legal partenerii primăriei.
Oamenii din localitatea Limba şi-au dorit teren de fotbal. Nu au mai aşteptat să vină cineva să-l constuiască, şi l-au făcut ei. Şi este doar unul din visele devenite realitate în această localitate. Zona aflată la 10 kilometri de Alba Iulia pare ruptă dintr-o altă lume. Casele sunt renovate impecabil, pe străzi este o curăţenie exemplară, iar oamenii sunt gata să-ţi sară mereu în ajutor.
Ion Dan, vicepreședinte al Asociației "Limbenii": „Acest spirit de unitate ni l-au transmis părinții noștri, din generație în generație. Așa m-am născut și așa sper să transmit mai departe și la copiii mei.”
În urmă cu nouă ani oamenii s-au unit într-o asociaţie. Fiecare membru plătește lunar o cotizație de 5 lei, iar cu banii strânși, oamenii își modelează acum satul așa cum vor.
Localnic: “Când s-a introdus apa în prima etapă, din sursa proprie de aici mai de la deal, am săpat fiecare cât o trebuit, la fiecare locuință. E o armonie totală.”
Localnic: “Toți participăm. Prin muncă patriotică. La biserică, la cămin, la centrul de cateheză, la tot absolut, la amenajări de drumuri, la ce-i nevoie.”
Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud: „Aceasta este cel mai bun exemplu de smart comunity, unde acești oameni reușesc să se pună la aceeași masă, să-și pună ideile pe o hârtie după care să caute soluțiile necesare împreună cu factorii de decizie.”
Tot la inițiativa localnicilor, primarul a accesat fonduri europene. Aşa a apărut parcul din centrul satului.
Ion Dan, vicepreședinte al Asociației Limbenii: „Am făcut lobby pe lângă primărie și așa am reușit să aducem finanțare, fonduri europene, prin fondul de mediu s-a realizat acest parc.”
În comuna Ciugud trăiesc 3.200 de oameni. Este una dintre puținele zone rurale din țară în care, în ultimii 15 ani, numărul locuitorilor a crescut.