Pentru mii de pensionari români, Moş Crăciun vine de la Casa de Ajutor Reciproc. La Galaţi, de exemplu, oamenii stau la coadă pentru a lua bani cu împrumut. 100 de vârstnici se îndatorează zilnic, dublu decât într-o perioadă obişnuită a anului. De altfel, doi din 10 români îşi fac sărbătorile pe datorie, arată studiile.
Zeci de oameni stau zilnic pe holurile Casei de Ajutor Reciproc, pentru a face rost de bani pentru sărbători. Vasile Blaga este unul dintre ei. Are 64 de ani iar pensia nu-i ajunge pentru a acoperi toate cheltuielile din această perioadă. A venit să se împrumute de 2.000 de lei pentru a cumpăra cadouri copiilor care muncesc în Italia.
„Facem un cadou la copii, le facem nişte cârnaţi şi nişte tobă din bănişorii ăştia, pentru copiii din Italia, şi restul, facem tratamente pentru noi doi amândoi, şi ce ne mai rămâne... Dumnezeu cu mila”, spune Vasile Blaga.
Odată la câteva luni, bărbatul vine să reînnoiască împrumutul.
„Ce vedeţi aici, în casa asta, tot s-a făcut numai din CAR-uri, din veniturile noastre nu se poate face nimic”, spun soții Blaga.
În aceeaşi situaţie sunt alte sute de oameni cu pensii mici.
„Cheltuielile mai mari de sărbători, de sfârşit de an, că fiecare om trebuie să se bucure, pentru nepoţi. Să avem ce pune pe masă”, spune un pensionar care stă la coadă pentru un împrumut.
Pensionarii împrumută de la 100 de lei până la 16.000 de lei. De la începutul anului, s-au dat credite de 49 milioane de lei.
„Vin chiar şi pentru 100 de lei, pentru că sunt pensionari care au pensia mică, probabil că rămân fără bani de la o pensie la alta”, spune Tinca Buruiană, contabil şef la Casa de Ajutor Reciproc.
Peste 350 de vârstnici din Galaţi au restanţe la plata creditelor, iar 30 de sunt executiţi silit din cauza datoriilor.