O mare de gunoaie, peturi, cartoane, haine, încălţăminte uzată, cutii de televizoare, saci cu moloz. Este peisajul dezolant de la intrarea în comuna doljeană Teasc. Sunt 3.000 de oameni din localitate şi fiecare se descurcă cum poate. Cei mai mulţi îşi aruncă gunoiul la marginea satului.
„Trecem peste şosea, e o groapă de gunoi acolo şi acolo îl ducem. Păi dacă toată lumea îl duce acolo,” spune un localnic.
Autorităţile nu doar că nu au soluţii, dar nici explicaţii nu prea găsesc.
„Momentan, nu deţinem un contract cu o firmă de salubrizare, dar ne-am propus să încheiem un contract, în ceva timp o să îl încheiem, încercăm,” explică Şerban Aurel, referent Mediu primăria Teasc.
Cu contract de salubrizare sau fără, munţi de gunoaie sunt, parcă, peste tot.
La intrarea în comuna Malu Mare, un teren viran e transformat în groapă de gunoi. Peturi, materiale de construcţie şi resturi menajere, sunt munţi de gunoaie ce se întind pe o suprafaţă de mai bine de jumătate de hectar.
Garda de Mediu susţine că s-ar face controale. Nu a sancţionat, însă, pe nimeni pentru gunoiul aruncat la întâmplare. Niciodată.
„Nu am dat amendă, în ideea asta de a a trage de lucruri să se desfăşoare normal, dar uite că nu a avut rezultatul scontat. Probabil că cu amenzi, sunt destul de usturătoare, se va rezolva problema, oricând se poate da o amendă aici,” spune Gheorghe Călinoiu, director Garda de Mediu Dolj.
Botezat pompos „Masterplanul de management al deşeurilor”, cel mai de amploare proiect al Consiliul Judeţean Dolj ar urma să gestioneze problema la nivelul tuturor localitatilor din judeţ. E însă departe de a fi gata. Explicaţia e deja clasică.
„În stadiu de licitaţii care, aşa cum se întâmplă în viaţă, se mai şi contestă, se mai şi prelungesc. De obicei proiectele pe deşeuri, fiind proiecte foarte mari şi cu foarte multe licitaţii, au întârziat foarte mult,” precizează Ion Prioteasa, președintele Consiliului Judeţean Dolj.
Din cele 111 comune, oraşe sau municipii ale judeţului Dolj, doar 20 au contracte cu firme de salubritate.