Sunt peste 6 milioane de salariaţi în România şi un sfert dintre aceştia primesc minimul pe economie lunar. Datele apar într-un studiu făcut de Insitutul Naţional de Cercetare în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi arată cât de scindată este piaţa muncii din România.
Aşadar, datele din octombrie arătau că sunt peste 6,2 milioane de contracte active, cele mai multe cu normă întreagă.
Dintre acestea însă, în jur de 1,5 milioane, adică un sfert, erau contracte încheiate pentru salariul minim pe economie. Adică puţin peste 900 de lei net, după ce din luna mai a acestui an, salariul minim brut pe economie este de 1.250 de lei pe lună, potrivit unei decizii guvernamentale. După ce se achită toate taxele, rămân 925 de lei.
Veniturile diferă în funcţie de zonă. Cele mai mari venituri sunt în vestul ţării, acolo unde s-a investit masiv, s-au făcut multe angajări, iar şomajul a ajuns la cel mai mic nivel din ţară, ceea ce înseamnă că presiunea pe salarii a crescut. Spre exemplu, dacă pentru un post în Bucureşti un candidat s-ar aştepta să primească un salariu minim net de 2.832 de lei pe lună, în vestul ţării banii ceruţi se ridică la 3.085 de lei net pe lună, deşi consideră că ar merita 3.618 de lei net.