Bogdan Ciucă a absolvit în această vară o facultate de informatică din Manchester. A lăsat Marea Britanie pentru România unde, însă, nimeni nu vrea să îl angajeze.
Cu alte cuvinte, diploma obţinută cu greu peste hotare abia dacă îi asigură un loc de muncă plătit modest.
„Unii acceptă doar cu experiență. Alții vor să ai în desfășurare un curs, un master sau ceva. Am hotârât să mă întorc în țară, poate schimbăm ceva pe aici. Partea financiară nu e tot”, spune Bogdan Ciucă.
Asemenea lui, mii de tineri s-au lovit de aceeaşi problemă, în lupta pentru un start în carieră. Cea mai mare provocare pentru tineri este să aibă şi studii, şi experienţă, înainte de 25 de ani.
Dacă oportunitățile sunt mai mici pentru studenți sau proaspeți abolvenți, candidaţii cu experienţă au avut însă ceva mai mult noroc, mai ales în domeniile IT, inginerie, finanţe şi bănci.
„Căutăm persoane care să aibă un background IT, care să vorbească limba engleză și o a doua limbă de circulație internațională la nivel conversațional”, spune Andreea Popescu, reprezentant al Microsoft.
„Am venit în căutare de absolvenți de studii superioare, ingineri, cunoștințe în domeniul auto și care vorbesc fie limba germană, fie limba franceză, fie limba italiană”, spune, la rândul său, Irina Trifu, reprezentant Renault.
Ofertele salariale au început de la 300 de euro și au mers chiar pînă la 2,000 de euro. Însă cel mai deschis la pungă s-a dovedit statul german, reprezentat la tîrg de Tony Wilson, un vînător de talente.
„Recrutăm persoane pentru Banca Centrală Europeană, pentru Agenția Spațială Europeană. Salariile, ca să fiu sincer... Cel mai jos nivel, pentru experții în sănătate, este de 44.000 de euro, iar arhitecții şi inginerii ar putea primi 130.000-140.000 de euro pe an”, a spus Tony Wilson, manager de achiziții al Serco.
Joburile foarte bine plătite sunt însă şi greu de obținut. Candidații trebuie să îndeplinească o serie lungă de criterii și să treacă cu succes prin mai multe interviuri. Totuși, mulți reușesc să plece de la târg cu un contract.
„Aproximativ un sfert din pozițiile deschise din cadrul târgului au fost acoperite în urma celor două zile de târg”, spune unul dintre organizatori, Delia Moreanu.
La târgul de joburi din Capitală au fost prezente 90 de companii care au pus în joc peste 3.300 de locuri de muncă.