Cea mai mare seră de sticlă, construită in ultimii 12 ani în România, se afla în vestul țării. La Biled, în județul Timiș, vor crește roșii asistate computerizat pe o suprafață de 17.000 de metri pătrați. Producția obținută acolo va ajunge, pentru început, în Banat.
Proiectul îi aparține Silviei Răileanu, jurist de profesie. După o vizită făcută la o seră de peste hotare, femeia a pus bazele unei afaceri în agricultură. Investiția se ridic la 2 milioane si jumatate de euro, parțial din fonduri europene.
Silvia Răileanu, proprietar seră: Am patru copii şi tot timpul am o problemă să le dau legume să mânânce. Şi singurele care le acceptau erau roşiile, dar doar gustoase. Am zis că asta e nişa. Roşiile care ajung la noi sunt culese de foarte mult timp. Stau 2-3 săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roşile astăzi şi astăzi să ajungă pe mesele românilor.
Cu o suprafață de 17.000 de metri pătrați, sera de sticlă va fi dotată cu aparatură performantă adusă din Olanda.
Aad Verbakel, președintele cluster-ului olandez: Computerele controlează mediul în care se află cultura. Verifică procesul de creştere şi au date necesare stabilite de producător, date legate de umiditate, temperatură, direcţia vântului, lumină. În Olanda avem 9.500 de hectare de sere. 80% dintre ele sunt tehnologizate ca aici.
Mihaela Crețu, reporter Digi24: Angajații care vor intra în aceste sere vor fi echipați complet. Și pebntru că este vorba despre o sera tehnologizată, ei se vor deplasa pe această suprafață cu ajutorul unor cărucioare hidraulice, care vor fi montate pe aceste sine. Cu ajutorul lor se vor deplasa eficient pe această suprafață atunci când vor culege roșiile coapte.
Şi roșiile vor fi aduse din Olanda. Proprietarii serei speră la o producţie de peste o tonă pe zi.
David Cristian, primarul comunei Biled: „Este o investiţie care va a duce plus valoare, atât pentru ocuparea forţei de muncă, cât şi pentru contribuirea la PIB-ul localităţii şi dezvoltarea acesteia”.
La noua seră vor lucra 15 localnici.